Corina Ene, primărița comunei Căbești, județul Bihor, și prima pe lista PSD Bihor pentru Camera Deputaților, a fost invitată recent la emisiunea DC Votez, moderată de Val Vâlcu. Într-un dialog deschis, Corina Ene a povestit despre tranziția neobișnuită de la o carieră corporatistă bine plătită în domeniul insolvenței la implicarea în administrația publică, într-o comună micuță din nord-vestul țării.
„Înainte de a fi primar, am activat exclusiv în domeniul insolvenței”, a explicat Corina Ene. „Am studiat științe juridice, științe economice și management, iar mai apoi m-am specializat în acest domeniu. Am lucrat în companii mari din București, iar ultimul meu loc de muncă, înainte d primărie, a fost într-o corporație internațională, unde am participat la gestionarea uneia dintre cele mai complexe insolvențe din România, cea a Astra Asigurări. Mi-am dorit să fiu acolo unde sunt proiectele cele mai grele, să învăț și să fac față provocărilor”.
Un declic emoțional: de la carieră la comunitate
Val Vâlcu a remarcat caracterul neobișnuit al deciziei de a renunța la un post de prestigiu într-o multinațională pentru o carieră în administrația publică locală. Corina Ene a explicat că alegerea a fost în mare parte una emoțională, legată de perioada în care s-a întors în comuna natală pentru a-și crește copiii.
„Nu sunt primar pentru că mi-am dorit acest lucru. Nu sunt în politică pentru că am visat la acest lucru. Nu m-am pregătit nici pentru administrație, nici pentru politică. Dar la acel moment decizia mea a fost oarecum bazată pe emoție. Am petrecut aproape trei ani și jumătate în concediu de creștere a copiilor, aici, în comuna mea. Atunci m-am gândit că nu exista un loc mai frumos pentru mine și pentru copiii mei să ne petrecem timpul cu bunicii și ei să aibă această apropiere de locul, de rădăcinile mele, să vadă și partea asta de rural și să stea cu bunicii lor, să le creez niște legături. Numai că tot atunci am început să văd și problemele din comunitatea mea, care era rămasă înghețată.
Infrastructura comunei mele era cea pe care o lăsasem în urmă cu 20 și ceva, aproape 30 de ani. Mă refer la grădinițe, la școală, după ce am descoperit și primăria și celelalte. Și nimeni nu mai făcuse nimic, pentru că probabil majoritatea tinerilor au fost ca și mine. Majoritatea colegilor mei de pe ulița mea sunt plecați acum. Fie că sunt plecați în străinătate, fie că și-au făcut facultatea și au rămas prin Oradea, Cluj, Timișoara, eu am ajuns la București.”, a povestit Ene.
Dacă nu facem noi tinerii, atunci cine?
Această observație a determinat-o să ia inițiativa, deși nu a avut niciodată ambiția de a intra în politică. „Dacă toți ne întoarcem doar în vacanțe, doar în timpul liber, doar la sărbători, și ne vom plânge unii la alții de ce rămasă în urmă și vom aștepta ca lucrurile să le facă eventual părinții noștri sau bunicii care și-au făcut datoria lor în viață și care nu mai au atâta energie și nu au viziunea și forțele noastre pe care le avem noi tineri, atunci asta nu e o soluție. Voi putea sta în continuare pe margine și voi putea critica sistemul politic și administrativ din România. Cât timp eu nu mă implic, nu se va schimba nimic. Cel puțin nu în comunitatea mea”, a declarat primărița.
„Știam la acel moment că nu pot să schimb toate lucrurile de care și eu eram nemulțumită, dar eram sigură că pot schimba comuna mea, pot schimba direcția ei. Și asta am făcut în acești patru ani. Am avut noroc pentru că am găsit oameni, că n-am făcut de una singură. Mi-am găsit oameni care au venit alături de mine și au pus umărul alături de mine și am reușit să schimbăm într-adevăr comuna noastră.”, a mai adăugat Corina Ene.
De ce PSD? Alegerea unui partid surprinzător pentru un fost „corporatist”
În timpul interviului, Vâlcu a abordat și o întrebare frecvent pusă în această perioadă: de ce a ales PSD? Decizia poate părea surprinzătoare, având în vedere că mulți dintre tinerii profesioniști care își doresc schimbare tind să graviteze spre partide noi, precum USR.
Corina Ene a răspuns sincer, explicând că inițial a fost atrasă de mișcările progresiste.
„Ca și majoritatea tinerilor din țara asta și, ați spus bine, corporatist, și eu eram #rezist la un moment dat. Atunci când a venit guvernul tehnocrat, când s-a înființat PLUS-ul, a venit Vlad Voiculescu, venea din partea asta, ONG-urilor pe care eu le-am respectat și le respect în continuare, care cred că fac o treabă foarte bună în România și completează sistemul nostru acolo unde el nu funcționează atât de bine, și m-au convins că ei sunt altceva pentru țara asta.
Am auzit niște discursuri și la televizor, dar și în București. Am fost la niște întâlniri și am spus: gata. M-am hotărât să intru în administrație, că v-am zis nu în politică, dar trebuia să intru și în partid, că nu îmi doream să fiu independentă, pentru că știam că trebuie să ai un partid în spate, trebuie să ai o echipă. Nu poți ca și independent, decât după ce demonstrezi ceva. Ori eu în administrație nu demonstrasem ceva, demonstrasem doar în privat, în cariera mea, dar asta nu contează atât de mult atunci când candidez. Dar am fost refuzată pe motiv că USR avea deja un candidat.
După aceea m-am dus mai departe. Am zis, bine, o să mă duc înspre PNL, pentru că acolo e domnul Bolojan. Lui îi plac oamenii cu rezultate, îi plac oamenii cu ambiție. Am fost tot așa amânată și transferată de la un coleg la altul al domnului Bolojan. Am ajuns să am o discuție cu domnul Bolojan și atunci iar a fost o altă dezamăgire, pentru că nu înțelegeam cum un om care vorbește așa public, că îi plac rezultatele, că îi plac oamenii cu rezultate, mă refuză.
Asta a fost primul meu contact și mi-am dat seama că era o înțelegere, de fapt, între PNL și USR atunci. Acolo unde PNL avea un primar, nu conta că el nu e performant, nu conta că el nu făcea proiecte, cum spune domnul Bolojan, că îi plac astfel de oameni. Conta doar că el câștiga alegerile. Asta era singura treabă bună pe care el o făcea pentru partid, și n-a fost nimeni să-mi ofere o șansă decât PSD. Nu numai că mi s-a deschis ușa și m-au lăsat să candidez la acel moment, dar am primit tot sprijinul.”, a relatat Corina Ene.
Partidul Social Democrat - PSD, CMF 11240017
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News