Ordonanță de Urgență. Coplata în sănătate

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Un proiect de Ordonanță de Urgență a  fost postat pe site-ul Ministerului Sănătății și pus în dezbatere publică  prin care se introduce coplata. Pacienţii care se tratează în spitale private  vor plăti diferenţa dintre suma decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătăte şi costul tratamentului.

Dacă un pacient merge să facă analize la privat, chiar dacă are bilet de trimitere pentru a fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, va trebui eventual să plătească o diferență și din propriul buzunar.

 Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a explicat că proiectul de OUG nu vizează introducerea coplății pentru serviciile medicale de stat, ci își propune ca pacienții care optează pentru servicii medicale la privat să plătească mai puțin, după ce CNAS va deconta parțial costul serviciilor.

O inițiativă șocantă.Vor muri unii, pentru că nici acum nu avem acces la servicii medicale, dar atunci?””, a declarat  la Digi24, Vasile Barbu, președintele Asociației Pacienților.

„Noi suntem un stat democratic și social și știu că sistemul de asigurări de sănătate e de tip social, cu contribuție în sistem de solidaritate socială. Nu înțeleg de ce un partid social-democrat, cu un guvern social-democrat, care a câștigat niște alegeri fără să aibă această mențiune în programul de guvernare, reușește să aplice o asemenea măsură ultraliberală. Există alte soluții! România nu poate să-și lase cetățenii să moară. Guvernul trebuia să-și asume un buget al asigurărilor de sănătate la modul real, ca pacienții să beneficieze în mod real de servicii de asigurare. Unde mai este asigurarea socială, când eu nu știu cât o să mă coste? De la simplă durere de cap s-ar putea să ajungă să mă coste 10-20 de salarii serviciile medicale. Proiectul de ordonanță se referă inclusiv la unele servicii de urgență”, a mai spus Vasile Barcu, președinte al Asociației Pacienților. 

Ministrul Sănătății negă coplata la spitalele de stat.

E vorba de o plată a unei contribuții personale pentru pacienții care se adresează zonei private de furnizare a serviciilor medicale. Vor plăti diferența - și aici mă refer la furnizorii privați, care intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate - dintre tariful decontat de Casa de Asigurări și costul real al consultației. Eu spun că nu este o împovărare, pentru că și până acum, pacienții care se adresau spitalului privat plăteau, sub o formă sau alta, această diferență. Am preferat să propunem această modificare, după consultări pe care le-am avut cu PALMED-ul, asociația întreprinzătorilor privați din sănătate, pentru a scoate din zona gri aceste plăți, pe care pacienții oricum le făceau. În acest moment, măcar să știm pentru ce le fac”, a declarat la Digi24  Sorina Pintea.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel