Copiii români, cu părinți în străinătate, sfâșiați de dor: "Am o singură poză cu mama. Nu am văzut-o de 6 ani"

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Copiii români, cu părinți în străinătate, sfâșiați de dor Am o singură poză cu mama. Nu am văzut-o de 6 ani Sursa Digi24
Copiii români, cu părinți în străinătate, sfâșiați de dor Am o singură poză cu mama. Nu am văzut-o de 6 ani Sursa Digi24

Pentru copiii români, care au părinții plecați la muncă în străinătate, pandemia a rredus și mai mult șansele de reîntâlnire. În această situație se află aproape 80.000 de copii români. 

 

Marinela și Roxana au învățat din primii ani de viață cum e să trăiască fără mamă și fără tată. Părinții le-au lăsat în grija bunicii și au plecat, în urmă cu 11 ani, la muncă, în Marea Britanie, cu gândul să le asigure fetelor un trai mai bun. Anul trecut, în plină pandemie, o boală necruțătoare le-a luat tatăl.  

"Am o singură poza cu mama. Nu am văzut-o de 6 ani. Mi-e greu fără ea și bunica se descurcă foarte greu fără mama lângă noi. Îmi lipsește mama. Iubirea de mamă. Să facem orice, ce face orice copil", spune, într-unrepotraj realizat de DIGI24, Roxana Lăcătușu. Pentru Marinela și Roxana planurile autorităților sunt doar niște hârtii care până acum nu le-au schimbat cu ceva viața. Ele trăiesc cu speranța că într-o bună zi mama lor se va întoarce acasă. Până atunci, singura prioritate pentru ele este școala.

Drama surorilor Lăcătușu este trăită zilnic de alți mai bine de 75.000 de copii și nu le este străină autorităților. Raluca Turcan, ministrul Muncii: "Comunitățile cele mai mari se află în județele cele mai sărace. Avem un fenomen social: sărăcia suprapusă peste lipsa părinților a condus la riscuri majore pentru copiilor rămași singuri", a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii.

"România se confruntă în acest moment cu un număr foarte mare de elevi în risc de părăsire timpurie a școlii. Și una dintre categoriile cele mai afectate de riscul de abandon școlar este, statistic vorbind, cea reprezentantă de copiii cu un părinte plecat pentru o perioadă de minimum șase luni", a punctat Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației. Dar pentru toți aceștia statul nu are o strategie bine pusă la punct, deși fenomenul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate este unul apărut în România în urmă cu aproape 20 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel