Conducerea ÎCCJ se alătură PROTESTULUI. Scrisoare semnată de 50 de judecători

Andreea Cosma |
Data publicării:

Protestul din justiţie se extinde. Aproape jumătate dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în frunte cu conducerea Instanţei Supreme, au semnat o scrisoare prin care cer Guvernului aborgarea Ordonanţei 7.

,,Subsemnații, judecători ai Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, dezavuează modalitatea de adoptare a OUG nr. 7/2019, fără justificarea urgenței modificării legilor justiției, fără consultarea corpului de magistrați, în virtutea principiului cooperării interinstituționale loiale și potrivit mecanismelor legale în vigoare, cu desconsiderarea principiilor și valorilor statului de drept  și, în special, cu riscul îngrijorător al nesocotirii independenței magistraților." se arată în scrisoarea semnată de majoritatea judecătorilor ÎCCJ.

 

Peste 50 de judecători nemulţumiţi de OUG 7

Aceştia au punctat şi principalele nemulţumiri care i-au împins să ceară public abrogarea OUG 7.

,,Apelarea, în mod repetat, la adoptarea de ordonanțe de urgență în domenii de importanță majoră pentru societate, care fac obiectul de reglementare a legilor organice, în alte situații decât cele extraordinare, la care face referire art. 115 alin. 4 din Constituția României și fără motivarea urgenței reglementării denotă, în realitate, o nerespectare a exigențelor constituționale, inclusiv prin evitarea mecanismului controlului de constituționalitate specific legilor.

Solicităm, pe această cale, instituțiilor și autorităților implicate să acționeze respectând principiul separației puterilor în stat, în limitele constituționale și legale ale propriilor competențe, iar cu privire la actul normativ în discuție, să ia măsuri de abrogare a acestuia, în partea care excedează reglementarea privind accesul și respectiv, promovarea în profesie." au mai precizat reprezentanţii Înaltei Curţi.

Scrisoarea a fost semnată de peste 50 de judecători, printre care şi şefa ÎCCJ Cristina Tarcea şi cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel