Cioroianu, mesaj emoționant: "România pierde ceva din tradiția statală"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Mesaj emoționant al profesorului de istorie Adrian Cioroianu, după moartea lui Stan Lee, fiul unor emigranți evrei români.

Adrian Cioroianu, profesor la Facultatea de Istorie și fost ministru de Externe, a postat pe Facebook un mesaj referitor la moartea lui Stan Lee, fiul unor emigranți evrei din România. În opinia sa, România își "pierde ceva din tradiția noastră statală, cosmopolită de la origini."

Mesajul complet:

"Opinia unui prof de Istorie (3)

Dragi prieteni reali sau virtuali,

azi 12 nov. a.c. a murit, la 95 de ani, personajul real pe nume Stan Lee - fiu al unor emigranți evrei din România, creatorul unor personaje de bandă desenată celebrissime sau, mai nou, eroi de industrie cinematografică pe care toți îi cunoaștem azi (The Fantastic Four, Spider-Man, X-Men etc.).

Nu mă pot opri să spun cât de ironică e Istoria. Stan Lee era născut în 1922, cu un an mai mic decât Regele Mihai - și a murit la (aproape) un an după Rege, după ce a creat în viața lui americană un întreg univers de supereroi care încă ne încântă reveriile BD și cinema-blockbuster, azi și mâine.

In anii '20 și '30, unii români verzi spuneau că evreii ar face bine să plece din România, că oricum păreau a fi prea mulți. Azi, în România, mai sunt câteva mii de evrei, gen 5000-7000, nu știu ultimele cifre. Puțină lume știe că, de fapt, în acest fel, noi ne pierdem ceva din tradiția noastră statală, cosmopolită de la origini. Care îi includea și pe ei, evreii români.

Cum Dumnezeu se face că numele România mai apare în astfel de colțuri de ferpar, precum la americanul-ex-român Stan Lee? Simplu: cca 800 000 de oameni era populația de etnie evreiască din România, în perioada interbelică. Nu e puțin.

//Spune ageția BBC: "Lee was born in 1922 to working-class Jewish immigrants from Romania. 
He began working at the comics section of Timely Publications - a company that would eventually transform into Marvel Comics - and became comics editor there at age 18. (...)
At age 40, Lee decided to give up on comics. But his wife Joan urged him to create the characters he always wanted to write as his comic swansong.
And in 1961, Lee and artist Jack Kirby created the Fantastic Four - compelling characters with individual personalities and relatable problems.
Timely Publications was renamed Marvel and the golden age of comic books had begun."//

Da, și așa se scrie Istoria culturii populare...!". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel