Cine mai înțelege factura la energia electrică? ANPC propune o lege prin care să fie mai simplu de citit 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Factura la energie conține date care de cele mai multe ori sunt foarte dificil de citit pentru oamenii simpli. ANPC propune schimbarea modului în care să arate facturile.

 Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a anunţat că a depus în Parlament o propunere de amendament la OUG 130/2022 pentru completarea Legii 121/2014 privind eficienţa energetică prin care facturile pentru energie să fie simplificate pentru a fi "uşor parcurse şi înţelese" de consumatori.

"În martie anul acesta am demarat discuţii cu ANRE. Vom genera o factură la nivel naţional, mult simplificată, pentru ca oricine să o poată citi - consum, suma de plată. Ne-am gândit la consumatorii din mediul rural şi preorăşenesc să o poată citi.(...) Luăm în calcul elaborarea unui contract de furnizare (...) Avem un amendament depus în Parlament la OUG 130/2022 pentru ca facturile să fie mult simplificate pentru a fi uşor parcurse şi înţelese de consumatori. (...) ANPC nu poate suspenda activitatea unui furnizor de energie electrică. (...) Sper să avem o factură unică la nivel naţional, uşor de citit. Sperăm să treacă de voinţa parlamentară acest amendament", a afirmat Constantinescu, miercuri, la Senat, la dezbaterea AUR pe tema energiei, organizată de Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat.

Preşedintele ANPC şi-a exprimat convingerea că şi contractele de furnizare a energiei "vor trebui reevaluate la un moment dat".

Dintre abaterile constatate şi sancţionate de ANPC în domeniul energiei, Constantinescu a enumerat: citirea eronată de către operatorii de distribuţie a aparatului de măsură, emiterea de facturi cu index citit deşi era doar estimat, facturarea greşită ca urmare a introducerii unor date greşite.

 

Educația financiară devine obligatorie? 

 

Este nevoie de educaţie financiară şi aceasta trebuie să devină obligatorie, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, precizând că aceasta ar trebui condusă către zona consumatorului mediu informat.

"Da, este nevoie de educaţie financiară şi aceasta trebuie să devină obligatorie. Am avut o discuţie la nivelul săptămânii trecute invitat fiind la Guvernul României pentru a discuta cu un reprezentant al sistemului bancar. Da, este nevoie de educaţie financiară obligatorie şi trebuie să luăm în calcul că cei mici se familiarizează cu tot ceea ce înseamnă financiar de la momentul la care aleg să-şi cumpere sau nu ceva, de la momentul la care aleg să facă sau nu economii în puşculiţa proprie. Vă spune tatăl unui băieţel de 9 ani. Ştiu mult mai multe despre bani decât ne imaginăm noi. Şi da, au nevoie să înţeleagă de ce trebuie, nu cum să procedeze după ce au luat un credit, să răspundă întrebărilor mult mai simple: îmi trebuie sau nu un credit? La ce voi folosi sau nu banii pentru a mă împovăra cu o situaţie care iată este nevoită să răspundă unor exigenţe de schimb valutar, de dobânzi variabile şi toate lucrurile interesante pe care le-aţi spus aici. Abia după aceea să ne dăm seama cui ne adresăm. Şi spun acest cui pentru că un consumator mediu informat nu are bagajul de cunoştinţe pe care probabil unii dintre noi, cu un alt bagaj de cunoştinţe decât al celui mediu informat, îl estimăm şi-l evaluăm. De ce spun acest lucru? Pentru că atunci trebuie să conducem educaţia financiară către zona acestui tip de consumator mediu informat", a declarat Horia Constantinescu, la conferinţa cu tema "Educaţia financiară şi sistemul bancar", organizată de Banca Naţională a României şi Bancherul.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel