Cinci zile de concediu medical pentru românii care se întorc din țări cu risc epidemiologic înalt

Nicoleta Baciu / 9 aug 2021, 09:38 Salveaza PDF Comentarii
vaccin medic de familie
vaccin medic de familie

Planurile de vacanță ale românilor pot fi afectate de noile reguli privind acordarea concediului medical date de către ministerul Sănătății împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și intrate în vigoare la data de 1 august.

 

Românii care pleacă în zone cu risc COVID nu mai primesc decât cinci zile de concediu de carantină, faţă de 14 cât obţineau până acum. Medicul de familie este obligat să acorde concedii medicale în etape – în baza unui plan de recuperare a capacităţii de muncă a pacientului. Ministrul Sănătăţii a stabilit printr-un ordin comun cu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate noi reguli de acordare a concediilor medicale şi a indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate.  Motivul pentru care autorităţile au recurs la modificarea reglementărilor de acordare a acestor concedii medicale a fost interesul pentru utilizarea cât mai judicioasă a banului public, a explicat Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.  De concedii medicale ar trebui să beneficieze doar acele persoane care au cu adevărat nevoie de ele, a adăugat aceasta. 

 

5 zile de concediu de carantină în loc de 14 zile

 

Una dintre modificările importante este cea care vizează acordarea a 5 zile de concediu de carantină care se suportă din fondul de asigurări de sănătate. „În aceste cazuri vorbim clar despre persoane care decid în interes personal să plece într-o zonă declarată cu risc epidemiologic. Deci, avem acele hărţi, acele statistici în care suntem avertizaţi prin toate canalele că este zonă cu risc epidemiologic ridicat. În momentul în care eu decid să plec în vacanţă – de exemplu, plec în Marea Britanie, să zicem –, când mă întorc nu este normal să mă bazez pe faptul că statul îmi va plăti 100% concediu de carantină timp de 14 zile, cum era până la 1 august. Pe de o parte, trebuie să descurajăm deplasările în zonele cu risc epidemiologic, pe de altă parte, sigur că acea persoană trebuie să stea în izolare 14 zile pentru a nu pune în pericol alţi oameni”, a adăugat Tănase. În aceste condiţii, variantele pentru asigurat ar fi acelea de a intra în concediu de odihnă sau în concediu fără plată, scrie adevarul.ro.

O altă modificare vizează acordarea fracţionată a concediilor medicale care până la finalul lui iulie se acordau dintr-o singură bucată. Astfel, în cazul incapacităţii temporare de muncă, pentru boli banale, perioada de concediu medical se va acorda în două etape.Va exista o monitorizare a medicului curant care trebuie să constate necesitatea pentru fiecare episod din boala respectivă. Într-o primă etapă, medicul de familie va acorda maximum 4 zile de concediu medical, cu încadrarea în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda, în prima etapă, maximum 15 zile, cu încadrarea în limita maximă de 30/31 zile/lună, respectiv 90 de zile/pe an. 

[citeste si]

 


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy