Cinci români au băgat spaima în oamenii din Germania, Austria și Danemarca: Au făcut 340.000 euro „la comanda”. Acționau cu pene de curent

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Cinci români au băgat spaima în oamenii din Germania, Austria și Danemarca: Au făcut 340.000 euro „la comanda”. Cum acționau cu pene de curent
Cinci români au băgat spaima în oamenii din Germania, Austria și Danemarca: Au făcut 340.000 euro „la comanda”. Cum acționau cu pene de curent

Polițiștii au oprit o grupare de hoți formată din cinci români în Linz, un oraș situat în nord-vestul Austriei.

Potrivit rechizitoriului, cei cinci români au pătruns în clădiri comerciale, țintind electronice, îmbrăcăminte, biciclete și schiuri. Zece spargeri au putut fi clarificate în Austria Superioară, Germania și, de asemenea, în Danemarca. Prejudiciul este de aproximativ 340.000 de euro.

 

Hoții români au provocat o pană de curent

 

Totul a început cu o pană de curent. O linie supraterană a fost tăiată în Timelkam, districtul Vöcklabruck din Austria, în octombrie 2021. După cum s-a dovedit, această pană de curent a fost opera hoților români care au vrut să paralizeze sistemul de alarmă al unei companii de electronice din Hausruckviertel. Cu toate acestea, alarma s-a declanșat și autorii au fugit.

Dar două nopți mai târziu au intrat din nou și au furat telefoane mobile, laptopuri și tablete în valoare de peste 100.000 de euro. Au început investigații intense, iar compania și-a îmbunătățit supravegherea video.

Hoții români au fost atât de îndrăzneți încât au pătruns din nou în clădirea companiei Timelkam în luna ianuarie. De această dată au fost filmați de sistemul de supraveghere și anchetatorii au reușit să le dea de urmă, unul câte unul. Inițial, anchetatorii au dat de urma unui român, în vârstă de 35 de ani, care avea un apartament în Linz. Aceasta a servit drept „bază” pentru spărgătorii călători. Acolo locuia și o prostituată ilegală.

 

Furte de haine „în valoare de șase cifre de euro”

 

În luna martie, făptașii plănuiau să pătrundă într-un magazin de biciclete din cartierul Ried. Au închiriat și o dubă în acest scop. Dar când un camion a parcat accidental lângă magazin, spărgătorii s-au speriat și s-au retras. Două nopți mai târziu au vrut să lovească în Linz. Scopul lor era o sucursală în centrul orașului. Dar până atunci poliția era de mult pe urmele lor. Chiar înainte ca românii să reuşească să spargă geamurile, au fost arestaţi.

S-a dovedit că unii dintre făptași au avut condamnări anterioare în alte țări. O spargere într-un butic din Ried a fost atribuită românilor. De acolo au furat haine „în valoare de șase cifre de euro”. Prada a fost adusă în România într-un camion mic, o zi mai târziu.

 

„Nu a fost o coincidență că i-am prins în flagrant”

 

Investigațiile ulterioare din Germania au arătat că peste 100 de perechi de schiuri au fost furate la spargerea unui magazin de sport. Fapta a fost făcută probabil de un tânăr român, în vârstă de 33 de ani, care tocmai a fost eliberat din închisoare din România. Prada a fost revândută prin comercianții din țară. Doi autori au fost arestați în acest sens. 

Un alt român, în vârstă de 34 de ani, a fost arestat în Danemarca, iar un complice în România. Potrivit poliției, un altul este încă pe fugă. „I-am observat deja în timpul tentativei de spargere din Linz, nu a fost o coincidență că i-am prins în flagrant”, spune detectivul Hans-Jürgen Hofinger de la comandamentul poliției districtului Vöcklabruck.

 

Furt „la comanda”

 

Făptuitorii români probabil au furat bunurile „la comandă” pentru că s-au specializat în cantități mari, iar „aceasta trebuie să fie bine organizată din punct de vedere logistic”, spune Hofinger.

În România există o mare piață neagră a bunurilor furate. Criminalistul își amintește de un caz în care erau implicați hoți de biciclete români în urmă cu trei ani. La acel moment, anchetatorii au putut demonstra că susținătorii au plasat comenzi pentru anumite mărci de biciclete. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel