Cîmpeanu: "15% din elevi nu au știut cât face 10+10:10, iar 21% nu știu ce este un verb"

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis un mesaj îngrijorător după centralizarea datelor de la Evaluarea Națională, susținută de elevii de clasa a VIII-a din toată România. 

Sorin Cîmpeanu spune că 15% dintre elevi nu au știut să rezolve subiectul care cerea rezultatul calculului "10+10:10". 

"15% dintre elevi nu au răspuns corect la itemul 1 al subiectului 1, adică rezultatul calculului 10+10:10. Este o concluzie tristă. Acest subiect a creat probleme pentru 15% dintre elevi. Acest subiect a fost gândit ca având cel mai scăzut nivel de dificultate și totuși el a pus atâtea probleme. Se naste în mod firesc întrebarea în ce mod profesorii s-au ocupat de acești elevi, având în vedere că începând cu clasa a V-a, acest lucru ar fi trebuit descoperit și remediat," a spus ministrul Sorin Cîmpeanu. 

Probleme continuă și la limba română acolo unde 1 elevi din 5 nu știe să identifice un verb. 

"Doar 43% dintre elevi știu să identifice verbele. 21% nu au identificat nici măcar un verb. (...). 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, ortografie și punctuație," a mai spus ministrul Cîmpeanu.

Cîmpeanu: Vrem să facem școala mai prietenoasă

 

Ministrul Sorin Cîmpeanu spune că învățământul din mediul rural continuă să fie la un nivel foarte scăzut. 

"Slaba calitate a învățământului din mediul rural rămâne principala problemă. La rural am avut de 3 ori mai multe medii sub 5 decât în mediul urban. Materia a fost adaptată. Am anunțat de la începutul anului marca de examen. Am scos toate acele porțiuni în care școlile au fost închise. La materia de clasa a VIII-a am scos un semestru din două și am zis că nu trebuie ca elevii să plătească disfuncționalitățile. (...)

Efortul colegilor noștri a compensat din pierderile din pandemie. Nu poți să recuperezi totul la evaluare. Problemele sunt pe fond. Vorbim și de o abstractizare efectivă care face școala neprietenoasă. Vrem să rezolvăm asta prin curicula din anul 2023. Am auzit mulți colegi din presă care au spus că subiectele au fost foarte grele. Prefer să mă bazez pe specialștii de la CNPE, care au calibrat corect subiectele. Vrem să facem școala mai prietenoasă, iar elevii să se poată bucura de aceste rezultate. 

"În mediul rural avem probleme cu abandonul școlar. Am început să implementăm măsuri. Trebuie să implementăm proiectul "România Educată", trebuie să ne concentrăm pe elevii din mediul rural, iar legislația se concentrează tocmai pe aceste probleme la nivel de fond. Am început măsurile încă înainte de a avea legislația primară. Legislația va rezolva aceste lucruri. Finanțările care sunt până la 200 000 euro sunt eligibile cu cheltuieli pentru pregătirea suplimentară a acestor elevi, deci mărim și eforturile financiare pentru micșorarea acestor decalaje între elevi," a mai spus Cîmpeanu. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel