Chirica, despre cazul Colţescu: „Nu a făcut nicio manifestare rasistă. Mi se pare o lipsă de solidaritate naţională”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica (PNL), şi-a manifestat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, dezamăgirea pentru "lipsa de solidaritate naţională" cu privire la greşeala comisă de Sebastian Colţescu, edilul ieşean argumentând că nu a fost vorba de nicio manifestare rasistă a arbitrului român.

„Şi eu sunt român, şi eu cunosc limba română, şi eu ştiu să fac o clasificare a culorilor indiferent dacă aceste culori se referă la culoarea ochilor, a părului, a pielii, a hainelor cu care sunt eu îmbrăcat. Mi se pare o lipsă de solidaritate naţională pentru o greşeală a unui român comisă într-un spaţiu internaţional. Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă orice altă naţie ar fi păţit la fel cu un arbitru al său. Ar fi apărut o declaraţie al Ministerului de Externe, ar fi fost poate şi o intervenţie a Academiei Române de la Institutul de Lingvistică, şi ar fi spus poate lucruri pe care eu aşa le-am înţeles. Dacă în acel grup de oameni ar fi fost şapte persoane de culoare şi un alb, şi arbitrul trebuia să indice persoana de culoare albă care trebuia să fie sancţionată de arbitrul de centru, şi trebuia să o facă repede, cum ar fi fost? Se ducea şi îl legitima? 'Vă rugăm să arătaţi buletinul să vedem seria, copia după buletin. Arbitrul este acolo, staţi acolo, aşteptaţi, şi vedem ce decizie luăm'.

Citește și Scandal uriaș! Arbitrul Colţescu, dialog RASIST în Liga Campionilor: Echipele au PĂRĂSIT terenul din cauza ROMÂNULUI (VIDEO)

A indicat într-o manieră raţională, fără să jignească, unul dintre atributele pe care îl avea această persoană. Nu îl declasifică, dar era modalitatea de identificare. Întrebaţi pe oricine ar fi fost într-o asemenea postură cum făcea identificarea acelei persoane", a declarat primarul Mihai Chirica.

 

Mihai Chirica: „E corect, mă identifică vizual cu cel mai semnificativ atribut” 



Edilul ieşean a spus, totodată, că dacă ar fi fost în această situaţie, nu s-ar fi simţit jignit.

Citește și „Je suis român”: Editorial inedit în presa internațională, după scandalul de rasism provocat de Sebastian Colțescu

„Eu nu m-aş fi simţit jignit. Ar fi spus 'albul ăla'. Eu sunt albul ăla. Să nu-mi fi spus gălbejitul ăla. Să nu-mi fi spus palidul ăla sau amărâtul ăla. M-aş fi simţit jignit. Dar eram persoana albă dintr-un grup de negri. E corect, nu mă cunoaşte după nume. E corect, mă identifică vizual cu cel mai semnificativ atribut pe care îl am: culoarea pielii. Nu este o jignire. De ce a trebuit ca noi să suportăm să fie jignit un român într-o asemenea manieră fără drept la replică?", a menţionat Chirica.

 

Chirica: „Nu e demn pentru noi să ne lăsăm un compatriot să zacă pur şi simplu jos pe stradă”



El a adăugat că s-a simţit jignit de modul în care lui Colţescu "i s-a pus pistolul la cap şi s-a tras în el".

„Nu e bine, nu e corect, nu e demn pentru noi să ne lăsăm un compatriot să zacă pur şi simplu jos pe stradă şi noi să nu ne uităm la dânsul să-l întrebăm ce are. Cred că cei care mă pot înţelege mă înţeleg. M-am simţit şi eu implicat, cel puţin emoţional, în această chestiune. Jignit de-a dreptul. Nu a făcut apel la nicio manifestare rasistă. Pur şi simplu a fost o identificare vizuală după culoarea pielii acelui cetăţean din acel grup. Şi atât. Mai ales că nu s-a întâmplat la un pahar de bere, ci s-a întâmplat într-o competiţie sportivă unde decizia trebuia luată într-o secundă, aşa cum ştie toată lumea", a mai afirmat Chirica. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel