China a simulat atacuri masive din toate părțile asupra Taiwanului: „O acțiune necesară”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
China a simulat atacuri masive din toate părțile asupra Taiwanului: „O acțiune necesară”
China a simulat atacuri masive din toate părțile asupra Taiwanului: „O acțiune necesară”

După trei zile, China a încheiat exercițiile militare masive care au simulat "încercuirea", blocada și chiar bombardarea Taiwanului. 

Zeci de aeronave de luptă au zburat în apropierea spațiului aerian al insulei disputate, iar navele chinezești au fost la un pas să intre în conflict cu cele taiwaneze, relatează Știrile PRO TV. Beijingul a început manevrele de amploare după o vizită considerată sfidătoare a președintei de la Taipei în America.

Zeci de avioane de luptă chineze au simulat în ultimele zile raiduri asupra Taiwanului. O hartă a traseelor de zbor, publicată de Ministerul Apărării de la Taipei, a arătat mai multe avioane de luptă chinezești, la est de insulă - sugerând că Beijingul simulează pentru prima dată lovituri și din alte direcții, nu doar din vest, unde se află China continentală.

”Pentru prima oară, China a simulat atacuri conduse de avioane de luptă care au decolat de pe un portavion. Beijingul nu a lansat nicio rachetă, dar armata sa a dat publicității o animație care arată rachete lansate de la sol, de pe mare și din aer înspre Taiwan și două dintre ele explodează (pe teritoriul taiwanez)".

Taiwanul a anunțat că a detectat alte 70 de avioane de război, care au luat parte la manevre, precum și 11 nave, în apele din jurul insulei. Au existat chiar și momente tensionate, cu echipajele ambarcațiunilor taiwaneze cerându-le în mod explicit chinezilor să se retragă.

 

China a vrut să arate lumii că deține forța militară necesară pentru a bloca total Taiwanul

 

"Puneți în pericol pacea regională, stabilitatea și siguranța! Vă rugăm să vă întoarceți din drum și să plecați! Dacă veți continua să mergeți înainte, vom lua măsuri de expulzare!".

China, pe de altă parte, a vrut să arate lumii că deține forța militară necesară pentru a impune o blocadă completă a Taiwanului, considerat teritoriu de drept al Chinei.

Wang Wenbin, Chinese Foreign Ministry spokesperson: "Acesta este un avertisment serios împotriva complicității și provocării forțelor separatiste de independență din Taiwan și a forțelor externe. Este o acțiune necesară pentru a proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială a Chinei".

Beijingul a început manevrele sâmbătă, după ce președinta Taiwanului s-a întâlnit cu speakerul Camerei Reprezentanților din Congresul american, adică al treilea în ierahia puterii politice de la Washington.

Sun Li-fang, Defense Ministry spokesperson: "De data aceasta, vizita președintei Tsai (în SUA) a devenit pretextul lor pentru a desfășura aceste exerciții militare, iar acțiunile lor pun grav în pericol securitatea regiunii înconjurătoare. Fără nicio intenție de a escalada situația, forțele armate ale Republicii Chineze (numele oficial al Taiwanului) ne vor apăra suveranitatea și ne vor menține securitatea națională, acționând într-o manieră calmă, rațională, și chibzuită".

Totuși, remarcă observatorii, manevrele militare de intimidare ale Beijingului nu au avut aceeași amploare ca acelea care au urmat vizitei lui Nancy Pelosi, pe atunci speaker al Camerei reprezentanților la Taipei, in august anul trecut.

 

Macron cere Europei să nu se lase atrasă în confruntarea dintre SUA și China

 

Ca răspuns la manevrele militare ale Beijingului, Statele Unite au trimis USS Milius, un distrugător cu rachete ghidate, în Marea Chinei de Sud, la aproximativ 1.300 km sud de Taiwan. Zona este una disputată, revendicată atât de China, cât și de alte țări din regiune.

Beijingul a acuzat că nava americană "a pătruns ilegal" în apele sale, în timp ce Washingtonul susține că a fost o operațiune în conformitate cu legislația internațională.

Manevrele militare ale Chinei au început după încheierea vizitei președintelui Franței, Emmanuel Macron, la Beijing, unde a fost însoțit și de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Macron a cerut ulterior Europei să nu se lase atrasă într-o confruntare dintre Washington și Beijing, pe tema Taiwanului, stârnind controverse și critici. Europa riscă să fie "prinsă în crize care nu sunt ale noastre", iar acest lucru ar îngreuna constituirea unei "autonomii strategice" a Uniunii Europene - a insistat Emmanuel Macron.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel