Certificate de naștere, căsătorie sau divorț, online. Un român din străinătate aștepta șase luni pentru o copie: „Le vor putea obține instant!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Certificate de naștere, căsătorie sau divorț, online. Un român din străinătate aștepta șase luni pentru o copie: „Le vor putea obține instant!”
Certificate de naștere, căsătorie sau divorț, online. Un român din străinătate aștepta șase luni pentru o copie: „Le vor putea obține instant!”

Direcția Generală de Evidența Persoanelor va începe de la 1 iunie, testarea sistemului digital, pentru obținerea documentelor de stare civilă.

Certificate de naștere, căsătorie, deces, sau divorț, toate vor exista online pe un server, și vor putea fi accesate din orice județ. Este o etapă importantă, către dispariția birocrației în România.

Șase luni trebuia să aștepte un român din străinătate pentru copia unui certificat de naștere. Cererea era preluată de consulat, care o expedia prin poștă Direcției Generale de Evidența Persoanelor, care la rândul ei o trimitea în județul unde există actul original. O lună avea de aşteptat şi un român din țară care avea nevoie de un document din alt judeţ. De la 1 ianuarie, timpul de aşteptare va fi redus la cel mult 3 zile. În unele cazuri, documentele vor putea fi obţinute instant, promit responsabilii.

„În ultimii trei ani de zile am realizat digitizarea actelor din arhiva de stare civilă întocmite în ultimii 100 de ani, începând cu din 1921. Suntem în proces de recepție. Până acum am recepţionat 40%, totalitatea lor 82 de milioane de acte de stare civilă”, susține Cătălin Giulescu, directorul DEPABD, la Știrile PRO TV.

Toate documentele trebuie să fie certificate. Adică să fie verificate copiile digitale cu cele de pe hârtie. Asta se va întâmpla când cineva solicita actul. La următoarea solicitare, documentele de stare civilă se emit pe loc oriunde există o conexiune la internet, iar românii le vor putea primi inclusiv pe telefonul mobil.

„Cetăţeanul va avea acces de la distanţă, după ce se va autentifica în sistemul informatic, va avea acces pentru obţinerea acestor certificate de stare civilă”, a adăugat Giulescu, conform sursei citate.

 

Vom scăpa de multe drumuri

 

Sistemul va putea fi accesat de autorităţile care acum le cer românilor certificate de naştere, de căsătorie, divorţ sau deces, astfel încât vom scăpa de multe drumuri. De exemplu, pentru schimbarea buletinului vom avea nevoie doar de actul casei. Problema este ca în cel puţin 15 comune din ţară nu există nici acum conexiune la internet.

Legea care permite digitalizarea actelor de stare civilă a intrat în vigoare și mai prevede că persoanele condamnate penal sau cu interdicție de călătorie, nu mai pot să își schimbe numele. Totodată românii nu vor mai putea să le pună copiilor la botez mai mult de trei prenume, întrucât viitoarele documente de identitate au un număr limitat de caractere.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel