Cei mai mulţi români preferă economiile in valută. Siminică (ISF): Am fost surprins să constat asta

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Cei mai mulţi români, 28,5%, preferă economiile in valută, 25,8% la bancă, iar 15,4% ar investi în imobiliare, conform unui sondaj prezentat joi de Marian Siminică, director executiv Institutul de Studii Financiare, la conferinţa "Piaţa de capital: reglementări şi facilităţi menite să dezvolte piaţa de capital".

"Aici este o întrebare mai degrabă ipotetică, ce ar face dacă ar avea resurse, nu neapărat că le şi au. Aproape 10% din start spun că nu ar economisi. Este o categorie unde greu se poate pătrunde. Însă, dintre ceilalţi, personal am fost surprins să constat că cei mai mulţi (28,5% - n.r.) preferă economiile in valută, chiar să-i ţină acasă în valută, mai mult decât decât cei în depozite bancare, considerând valuta o formă de protecţie mai sigură împotriva inflaţiei probabil. Cel puţin la acest moment. Pare că este un pic rămasă în urmă concepţia asta. În urmă cu 15 ani era predilecţia românilor de a economisi în valută şi a ţine acasă. Dar şi pe acest sondaj se consideră că foarte mulţi au încredere în această formă", a spus Marian Siminică.

Cei mai mulţi români preferă economiile in valută



Potrivit sondajului, 25,8% ar ţine banii în bancă, iar 15,4% ar investi în imobiliare. La Bursă ar investi 3,5%, iar 3,3% în criptomonede.

Peste un sfert dintre participanţii la sondaj, 25,8%, susţin că eu economii cu care pot acoperi chetuielile cu traiul de zi cu zi mai mult de 6 luni, 21,9% timp de o lună, 13,9% mai puţin de o lună, iar 20,3% nu au economii.

Cu privire la comportamentul financiar, 88,9% susţin că sunt persoane organizate când vine vorba de gestionarea banilor.

Cu privire la sursele de informaţii de produse financiare, o pondere semnificativă, 32,8% au spus că nu achiziţionează produse financiare, 22,4% se informează de pe paginile de internet ale instituţiilor financiare nebancare, iar 18,2% de la sediul instituţiilor financiare nebancare. 15,8% apelează la sfatul rudelor şi prietenilor. La presa de specialitate apelează 5,7%, la forumuri de specialitate tot 5,7%, iar 4,5% la grupurile de pe Facebook.

De asemenea, reprezentatul ISF a menţionat că "mari probleme" a identificat la peroanele cu studii primare. Doar 38% dintre ei au auzit despre acţiuni, peroanele din mediul rural au auzit în proporţie de 59%.

Siminică (ISF): Am fost surprins să constat asta



El a menţionat că ceea ce este îngrijorător este că doar două treimi dintre participanţii la studiu au spus că au cunoştinţe, au auzit despre acţiuni, obligaţiuni, unităţi de fonduri.

"Pentru a ne calibra atât proiectele de formare profesională, cât şi cele de educaţie financiară am iniţiat un proiect de cercetare la nivelul institutului, un proiect bazat pe un sondaj de opinie realizat cu sprijinul Inscop Research pe un eşantion de 1303 persoane, acoperire naţională, vizând toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani. Este adevărat că studiul este larg, acoperă atât piaţa ce capital, cât şi piaţa asigurărilor şi pensiile private. Am selectat nişte rezultate intermediare pentru că este, să zicem la prima audiţie, prezentarea unor rezultate din acest proiect, Deocamdată avem centralizarea chestionarelor, urmează prelucrările statistice şi rezultate mult mai ample. Sunt nişte concluzii extrem de interesante care cred că ne vor ajuta să ne calibrăm proiectele de educaţie financiară şi de formare profesională", a explicat Marian Siminică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel