Cei din Diaspora, obligați să prezinte un certificat medical la intrare în țară. Român, revoltat: „Își bat joc de noi!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Un român din Slovenia se arată revoltat de proiectul de lege al stării de alertă din România cu privire la faptul că cei care revin în țară vor trebui să prezinte un certificat medical care să ateste că nu au COVID-19, altfel vor intra în carantină sau izolare.

„Soția este la munca in Austria, iar eu și copilul suntem in Slovenia la aproximativ 20 km de Bled. La sfârșitul lunii am dori sa revenim in țara sa ne vedem părinții și rudele, dar surpriza nu se poate. Trebuie sa intram in carantina sau sa prezentam un buletin care sa ateste ca nu avem covid. Imposibil acest lucru deoarece in Slovenia se face testul covid doar la cererea doctorului de familie care constata simptomele. Dar la ce îmi trebuie așa ceva când vin dintr-o țara in care sunt cazuri noi 0-3 / zi, mai sunt 9 persoane internate la ATI și au 1096 cazuri internați in spitale.

Am întrebat cunoscuții de ce se tratează așa greu, iar ei mi-au răspuns ca nu iasă din spital decât atunci când sunt perfect sănătoși, adică sunt rezolvate și traumele făcute de virus altor organe, omul sa nu revină la spital după câteva zile cu alte probleme. Intr-un cuvânt nu ne batem joc de pacient și de actul medical. Aici și când a fost carantina 3 săptămâni din Martie pana in Aprilie, au fost recomandări de respectat, s-au închis hotelurile, restaurantele, terasele care nu făceau livrări la domiciliu, cinematografele, teatrele, sau interzis concertele și competițiile sportive. Dar puteai sa te plimbi, sa mergi la cumpărături, sa circuli cu mașina in alte localități, sa mergi la lucru, dacă firma nu s-a închis temporar fără armata pe străzi, fără poliție, Jandarmerie, poliție locală etc, fără declarații scrise sau amenzi uriașe”, a transmis românul.

 

„Simplu, civilizat, fără umilințe și constrângeri”

 

„Rețineți, pe 14 Aprilie 2020, soția a plecat la lucru in Austria, a făcut 280 de km in Slovenia și 70 km in Austria și nu a văzut nici un echipaj de poliție care ar fi putut sa o oprească dat fiind ca avem numere de Romania la mașina. La trecerea dintre Slovenia și Austria polițistul de frontiera austriac s-a uitat peste buletin și hartia de la firma din Austria și i-a urat drum bun. Nu luat temperatura, nu declarații pe propria răspundere, nu hârtie de la doctor ca nu are covid, nu stat cu orele la punctul de control, simplu, civilizat, fără umilințe și constrângeri.

Cum sa stau eu in carantina când vin dintr-o țara care a avut in total nici 1500 cazuri, a gestionat bine situația având in vedere ca are granițe cu Italia și Austria, dar nu și-a umilit poporul. Cred ca e mai bine de o luna de când lumea nu folosește mănuși când merge in spațiile închise, unde nu doar magazinele mari au dezinfectanți sa te speli pe mâini atât la intrare cât și la ieșire ci și micile magazine ( măcelarii, brutarii, patiserii, tutungerii etc ) și masca se poarta doar in spațiile închise, nu și pe strada. S-au deschis terasele și restaurantele acum 10 zile, magazinele mici nealimentare, optici, saloanele de înfrumusețare, cabinetele stomatologice s-au deschis acum o luna. De la 1 Iunie vor sa se deschidă și hotelurile, centrele Spa”, a continuat românul.

 

„Dar eu sa fac carantina când intru în țară!”

 

„Recomandarea aici a fost sa stai in casa, in sensul sa nu ai contact cu prietenii, cunoscuții dar erau permise plimbările in grupuri indiferent de număr, doar sa facă parte din aceeași familie. Au fost recomandări suportabile, luate cu cap și bun simt, pe care lumea le-a înțeles și le-a respectat. Acum societatea și-a revenit aproape la normal, s-a repornit de 10 zile și transportul in comun și vor da drumul și la turism pentru ca este o parte foarte importantă și dezvoltată care aduce venituri tuturor oamenilor și statului.

Nu trebuie sa inventam lucruri noi, trebuie sa ne respectam, sa fim responsabili, sa gândim și sa ne ajutam între noi, nu sa ne batem joc unii de alții, sa ne furam între noi, sa ne călcăm in picioare unii pe alții și sa ne umilim unii pe alții și cum spun slovenii sa respectam natura ca ea este cea care ne da puterea sa mergem mai departe și sa trecem peste toate greutățile. Virusul a fost lansat pe "piata" și trebuie sa conviețuim cu el așa cum o facem și cu virusul HIV care și el a fost lansat pe "piata" in anii 70-80. Omul in timp își face anticorpi la tot ce nu găsim remediu sau vaccin.

Dar eu sa fac carantina când intru in țara ! Nebuni, nesimțiți, își bat joc de noi cum vor!”, a conchis românul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel