Cei care vor jigni rromii vor face ÎNCHISOARE. Proiect adoptat AZI, în Parlamentul României

Narcis Popa |
Data publicării:

 Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul legislativ ce definește termenul de „antițigănism” drept „percepția referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora”. Totodată, sunt definite manifestările și practicile discriminatorii și reglementate pedepsele pentru atitudinea anti-romă.

Mai mulți deputați USR, PMP, ALDE, PSD și minorități au propus, în Parlament, o propunere legislativă privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului.

Inițiatorii au invocat motive legate de o înțelegere mai precisă a practicilor discriminatorii, fiindcă în momentul de față, „antițigănismul este adesea folosit într-un sens restrâns pentru a indica atitudinea anti-romă sau exprimarea stereotipurilor negative în sfera publică sau discursul de ură”.

„Cu toate acestea, antițigănismul dă naștere unui spectru mult mai larg de expresii și practici discriminatorii, inclusiv multe manifestări implicite sau ascunse. Antițigănismul nu se referă numai la ceea ce se spune, ci și la ceea ce se face și la ce nu se face. Pentru a recunoaște impactul său complet, o înțelegere mai precisă este crucială”, completează inițiatorii proiectului.

Inițiativa definește termenul „antițigănism” atât drept percepția referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât și manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăților acestora, împotriva instituțiilor/ONG-urilor, liderilor comuntăților rome sau lăcașurilor de cult, taradițiilor și limbii.

Totodată, prin „organizație cu caracter antițigănist” se înțelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care își desfășoară activitatea temporar sau permanent, în scopul promovării ideilor, concepțiilor sau doctrinelor antițigăniste. În această categorie pot fi incluse organizațiile cu sau fără personalitate juridică, partidele și mișcările politice, asociațiile și fundațiile.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel