Cehia. Un bărbat de etnie romă, mort după ce polițistul i-a pus genunchiul pe gât - VIDEO

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Cehia. Un bărbat de etnie romă, mort după ce polițistul i-a pus genunchiul pe gât - VIDEO
Cehia. Un bărbat de etnie romă, mort după ce polițistul i-a pus genunchiul pe gât - VIDEO

Imagini video de la Teplice, Cehia, sunt distribuite masiv prin intermediul rețelelor sociale despre o intervenție a poliției împotriva unui tânăr rom care a murit ulterior în ambulanța chemată la fața locului. Membrii comunității rome compară moartea sa cu moartea lui George Floyd, bărbatul negru care a fost ucis de polițiști în SUA anul trecut.

Unul dintre polițiștii care a intervenit a îngenuncheat câteva minute pe gâtul romului. Tânărul a murit ulterior în ambulanța chemată la fața locului de către polițiști.

Poliția spune că intervenția lor nu a fost cauza morții, ci că drogurile pe care se spune că le-ar fi consumat romul au fost cauza morții. Michal Miko, directorul organizației Romanonet, a postat online că ceea ce arată videoclipul este „Înălțimea brutalității”.

Michal Mizigar, un student roman de istorie și studii romani care a câștigat Premiul Aspen Central Europe Leadership Award în 2019 de la Aspen Institute Central Europe, a comentat că filmările arată „The Romani Floyd today in Teplice!” reamintind atacul asupra copiilor romi într-o tabără de vară condusă de muzicianul roman Ida Kelarova și moartea unui rom în custodia poliției într-o pizzerie din Zatec: „Mă simt cu adevărat neputincios și trist. Nu este primul caz!”.

 

„Îl sufocă!”

 

Imaginile care circulă pe rețelele de socializare arată trei ofițeri intervenind împotriva unui tânăr rom care încearcă să iasă de sub ei. Un ofițer ține picioarele bărbatului, altul apoi îngenunchează pe gât câteva minute.

Un al treilea ofițer îl ajută la cătușe pe bărbatul care țipă. Mai mulți romi care sunt prezenți pot fi auziți în filmări comentând intervenția.

„Îl sufocă”, se aude vocea unei femei. „Asta e treaba lor”, spune vocea unui bărbat, apărând intervenția poliției.

„Stai jos, nu te ridica”, sfătuiește un alt rom. Potrivit purtătorului de cuvânt al serviciilor de salvare de urgență din regiunea Ústecky, Prokop Voleník, s-a raportat o gâlceavă între doi dependenți de droguri care se aflau la acea vreme sub influența narcoticelor.

„Când patrula poliției a ajuns la fața locului, unul dintre bărbați a fugit în timp ce celălalt a fost supus de ofițeri și încătușat”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Veronika Hysplerova, pentru serverul de știri tabloid Blesk.cz. Ofițerii au chemat o ambulanță deoarece bărbatul arestat se afla sub influența drogurilor.

 

„Este aceasta versiunea cehă a cazului Floyd?”

 

„A murit”, a spus purtătorul de cuvânt al poliției, respingând ideea că intervenția poliției a cauzat moartea bărbatului. Potrivit fostului ofițer de poliție britanic Petr Torak, MBE, un emigrant rom din Republica Cehă, deși este prea devreme pentru a trage concluzii, situația îi amintește și de moartea lui George Floyd.

„Din înregistrările video se pare că încă o persoană a murit ca urmare a unei intervenții a poliției. Este aceasta versiunea cehă a cazului Floyd? Voi urmări cu atenție investigația și sper că dacă ofițerii vor fi vinovați , sistemul juridic ceh și întreaga societate vor condamna această brutalitate a poliției și vor trage la răspundere ofițerii”, a spus Torak.

Membrul comunității rome Emil Vorac, directorul organizației Khamoro, a cerut proteste împotriva brutalității poliției ca răspuns la acest incident.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel