Cea mai mare plantă din lume a fost descoperită în largul coastelor australiene. Este trei ori mai mare decât insula Manhattan

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Cea mai mare plantă din lume a fost descoperită în largul coastelor australiene. Este trei ori mai mare decât insula Manhattan / Foto: Captură video youtube
Cea mai mare plantă din lume a fost descoperită în largul coastelor australiene. Este trei ori mai mare decât insula Manhattan / Foto: Captură video youtube

Cea mai mare plantă cunoscută de pe Pământ - o iarbă de mare de aproximativ trei ori mai mare decât Manhattan - a fost descoperită în largul coastelor Australiei, relatează BBC.

În urmă cu aproximativ 4.500 de ani, o singură sămânță - provenită din două specii diferite de iarbă de mare - s-a aflat într-un loc favorabil undeva în ceea ce astăzi este cunoscut sub numele de Shark Bay, chiar în largul coastei de vest a Australiei, conform The Guardian.

 

Cea mai mare plantă de pe Pământ acoperă aproximativ 200 de km pătrați

 

Lăsată în voia sorții și relativ netulburată de mâna omului, oamenii de știință au descoperit că acea sămânță a crescut până la ceea ce se crede acum a fi cea mai mare plantă de pe Pământ, acoperind aproximativ 200 de km pătrați, adică aproximativ 20.000 de terenuri de rugby, sau de trei ori mai mare decât insula Manhattan, au declarat cercetătorii de la Universitatea din Australia de Vest.

Specia - o Posidonia australis, cunoscută și sub numele de "fiber-ball weed" sau "ribbon weed" - se găsește în mod obișnuit de-a lungul coastelor sudice ale Australiei.

Cu ajutorul testelor genetice, oamenii de știință au stabilit că o mare pajiște subacvatică din vestul Australiei este, de fapt, o singură plantă.

Ei își propuseseră să înțeleagă diversitatea genetică a speciei care se găsește în mod obișnuit de-a lungul unor părți ale coastei Australiei.

Cercetătorii au colectat lăstari din tot golful și au examinat 18.000 de markeri genetici pentru a crea o "amprentă" din fiecare eșantion.

Ei au urmărit să descopere din câte plante era compusă pajiștea.

"Răspunsul ne-a uimit - era doar una singură!", a declarat Jane Edgeloe, autorul principal al studiului. "Asta este, doar o singură plantă s-a extins pe 180 km în Shark Bay, ceea ce o face cea mai mare plantă cunoscută de pe Pământ".

 

Planta este remarcabilă pentru rezistența sa

 

Dr. Elizabeth Sinclair, co-autor al cercetării de la UWA, a declarat că nu au dat plantei o denumire, iar probele originale - extrase din pajiștea de iarbă de mare - aveau inițial 116 etichete diferite cu coordonate GPS atunci când au fost depozitate la congelator pentru prelevarea de probe genetice.

Planta a format pajiști uriașe și dense care, în unele zone, se întind cât vezi cu ochii în toate direcțiile. Planta au o înălțime de doar 10 cm în unele locuri, dar până la un metru în altele.

De asemenea, planta este remarcabilă pentru rezistența sa, crescând în locații din tot golful cu condiții extrem de variabile.

"Se pare că este foarte rezistentă, experimentând o gamă largă de temperaturi și salinități, plus condiții de lumină extrem de ridicată, care, împreună, ar fi de obicei foarte stresante pentru majoritatea plantelor", a declarat Dr. Elizabeth Sinclair.

În general, specia crește ca un gazon cu o rată de până la 35 cm pe an. Astfel, cercetătorii au estimat că a avut nevoie de 4.500 de ani pentru a se extinde până la dimensiunea actuală.

Sinclair și colegii săi încă lucrează la secretele specimenului gigantic, dar ea a spus că acesta pare să fie "în mare parte steril" și, prin urmare, trebuie să se bazeze pe propria sa capacitate de a crește, mai degrabă decât să împrăștie semințe.

Cercetarea a fost publicată în revista Proceedings of the Royal Society B.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel