Ce trebuie să faci în cazul unui cutremur major în România. Mărmureanu: „Nu știm exact ce e în pământ, sunt mari surprize. Pământul înghite tot”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Ce trebuie să fazi în cazul unui cutremur major în România. Mărmureanu: „Nu știm exact ce e în pământ, sunt mari surprize. Pământul înghite tot” / Foto: Captură video youtube
Ce trebuie să fazi în cazul unui cutremur major în România. Mărmureanu: „Nu știm exact ce e în pământ, sunt mari surprize. Pământul înghite tot” / Foto: Captură video youtube

O veste importantă pentru români! În cazul unui cutremur, există anumite măsuri obligatorii pe care trebuie să le iei. Acestea ar putea salva vieți! Seismologul român Gheorghe Mărmureanu a explicat ce trebuie să faci în timpul unui cutremur. 

În ultimele luni, s-a observat o intensificare a activității seismice în România, cu frecvente cutremure produse în zona seismică Vrancea și în alte zone precum Oltenia, Banat și Muntenia. Cu toate acestea, potrivit seismologului român Gheorghe Mărmureanu, nu există șanse pentru un cutremur catastrofal în România.

În cazul în care experimentați un cutremur, este recomandat să vă dați jos din pat și să vă lipiți de podea, cu spatele lipit de pat. De asemenea, nu uitați, cel mai important, în timpul unui cutremur este să nu ieșiți pe casa scării!

 

Iată sfaturi utile care vă pot salva viața în cazul unui cutremur produs în timpul nopții

 

„Activitatea seismică s-a extins spre Oltenia, spre Banat, în Muntenia e acum mai redusă. Eu sper să nu vină acum un cutremur mai mare, dar, doar Dumnezeu știe!

În România, nu se pune problema unui cutremur catastrofal, nici în Vrancea, nici în Oltenia, nici în Banat. Însă, în caz de cutremur, chiar și de mai mică intensitate, dacă are loc noaptea, cobori din pat pe dușumea și te lipești cu spatele de saltea, de pat, pe o parte.

Dacă e să cadă planșeul, tavanul, acolo se formează un triunghi al vieții, salvator. Americanii au experimentat acest lucru și 100% îți poate salva viața.

Nu încercați sub nicio formă să ieșiți pe scări. Nu știi ce formă ia scara, cum se prăbușește. A fost și situația actorului Toma Caragiu. Dacă rămânea în apartament, trăia. Sticla și paharele nici măcar nu s-au răsturnat pe masă.

Cutremurul din 1977 nu trebuia să aibă loc, conform statisticilor. Unul catastrofal are loc cam la 100 de ani. Dar, se pare că marele cutremur din 1940 nu și-a făcut atunci toată treaba”, a declarat Gheorghe Mărmureanu pentru impact.ro.

 

Blocurile peste zece etaje, un pericol pentru România

 

Potrivit declarației seismologului Gheorghe Mărmureanu, în România ar trebui să evităm construirea de blocuri cu mai mult de opt etaje. El a subliniat că, în ciuda acestui fapt, marile companii de construcții din țară nu solicită sfaturi de la specialiști și ridică blocuri de peste zece etaje, inclusiv în București, depășind nivelul maxim admis.

„Nimeni nu-mi cere părerea, sunt foarte mulți căpoși. În Sectorul 1 din București se construiesc blocuri cu foarte multe etaje, e o prostie! Trebuie de maximum șapte-opt etaje, e riscant cu mai multe, iar eu văd blocuri noi, de zece, chiar și de 15 etaje.

De exemplu, în Pantelimon, la 4 martie 1977, un coleg a fost izbit, din perete în perete, la etajul șapte. A fost bine că a durat doar atât seismul, căci, dacă mai dura alte cinci secunde, era și mai mare dezastrul în București”, a mai spus el.

 

Scoarța terestră poate fi imprevizibilă

 

„Eu am lucrat și am colaborat foarte mult cu americanii, am ajuns la ei pe 6 septembrie 1968. Am stat aproape doi ani, acolo, la specializare. Chiar și ei sunt supărați că nu știu exact când se produce un cutremur.

S-a tot încercat să se facă foraje în pământ, să se studieze scoarța terestră, la foarte mare adâncime, dar s-au abandonat forările. Nu știm exact ce e în pământ, sunt mari surprize. Pământul înghite tot”, a încheat explicațiile seismologul român, Gheorghe Mărmureanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel