Ce avem voie să facem în perioada Paștelui. Nu vizităm familia, nu mergem la biserică

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

România a intrat în Săptămâna Patimilor, parcă mai încercată ca niciodată. Ne pregătim de Paște, departe de biserica și fără bucuria meselor întinse din fiecare familie.

Având în vedere restricțiile impuse prin ordonanțe militare, toată lumea se întreabă ce obiceiuri mai pot fi totuși respectate. Grupul de comunicare strategică a analizat mai multe situații.
Autoritățile au primit o avalanșă de întrebări cu privire la ce se poate și ce nu se mai poate face în perioada Paștelui.

Oamenii au întrebat, de pildă, dacă mai pot merge să își cumpere carne de miel de unde își cumpărau în fiecare an?

Răspunsul este DA. În acest caz însă trebuie să aveți la dumneavoastră cartea de identitate și declarația pe propria răspundere în care bifați punctul 2 - asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de baza. În plus, trebuie să mergeți singur, adică o persoană fără alți membri ai familiei, și trebuie să va asigurați că agentul economic de la care cumpărați este autorizat și respectă condițiile igienico-sanitare.

Totodată, a fost luată în calcul și cealaltă varianta, aceea ca vânzătorul mielului să vină să livreze carnea direct acasă. Ei bine, este posibil însă în acest caz vânzătorul trebuie să dețină toate documentele necesare conform ordonanțelor militare precum și documente de proveniență ale produselor.

 

Pot merge la părinți să le duc diverse alimente pentru masa de Paște?

 

În același context, foarte mulți au întrebat dacă pot merge la părinți să le ducă diverse alimente pentru masa de Paște?

Răspunsul este DA și în acest caz și va trebui să aveți cartea de identitate și declarația pe propria răspundere în care bifați punctul 4, motive justificate, precum asistență persoanelor vârstnice sau bolnave. Atenție, asta nu înseamnă că puteți petrece Pașteleîmpreună cu părinții cărora le duceți alimente. Dimpotrivă.

Asta pentru că iată a existat și această întrebare, iar răspunsul este negativ. Nu, nu puteți merge la masa de Paște la părinți dacă nu locuiți cu ei pentru că prin ordonanțele militare sunt interzise vizitele de curtoazie în zilele de sărbătoare. Mai mult, se recomandă evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă care reprezintă o categorie vulnerabilă.

 

Pot participa la slujba de Înviere?

 

Pot participa la slujba de Înviere? este o altă întrebare care se ridică des. Și în acest caz, răspunsul este NU și a fost comunicat deja și de Biserică. Slujba de Înviere va fi transmisă în direct în mediul online sau o puteți urmări la PRO TV.

Legat de slujbă, au mai fost o serie de alte nelămuriri precum această: Putem să ascultăm slujba din stradă? Răspunsul este NU și în acest caz pentru că strict ascultarea slujbei nu poate fi ca motiv pentru deplasarea în afara locuinței iar rămânerea în stradă a mai multor persoane care ar dori asta ar duce la formarea unor grupuri mai mari de trei și implicit la încălcarea restricțiilor.

Răspuns negativ și în cazul în care doriți să ascultăți slujba din fața Bisericii, din mașina proprie fără contact cu exteriorul. Autoritățile spun că ascultarea slujbei nu este un motiv pentru care să poată fi permisă deplasarea cu declarație pe proprie răspundere.

Puteți, în schimb, să ieșiți în proximitatea casei, în afara curții, pentru a primi lumina de la voluntarii cu care Patriarhia Română va colabora anul acesta. Puteți sta în afara casei pentru a asculta slujba dacă stați lângă o biserică dar nu aveți voie să va deplasați spre biserică indiferent cât de aproape este aceasta și, cel mai important, nu aveți voie să formați grupuri mai mari de 3 persoane. Dacă stați la bloc, puteți ieși afară să primiți lumina dar va trebui să păstrați distanța socială și să nu aglomerați casa scării.

 

Pot organiza petreceri în familie?

 

Tot legat de sărbători, românii au întrebat dacă pot organiza petreceri în familie, în curtea casei, în noaptea de Înviere sau în Duminică Paștelui? Ei bine, pot fi organizate astfel de petreceri, dar doar cu membri familiei care locuiesc în mod normal acolo fără invitarea altora.

De asemenea, oamenii au mai fost curioși să afle dacă pot merge la cimitir pentru efectuarea ritualurilor creștine? Iar autoritățile răspund că deplasarea la cimitir pentru alte motive în afară de înmormântare, nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență, deci răspunsul este NU.

Autoritățile au fost asaltate și cu o mulțime de întrebări legate de deplasarea dintr-o localitate în alta și aproape în toate cazurile răspunsul a fost negativ. Singurele astfel de deplasări sunt permise doar dacă reprezintă o urgență sau pentru un motiv justificat din cele enumerate deja, scrie Știrile PRO TV.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel