Cazurile de COVID sunt din nou în creștere. Iată o reîmprospătare a tot ceea ce trebuie să faceți dacă prezentați simptome

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Cazurile de COVID sunt din nou în creștere. Iată o reîmprospătare a tot ceea ce trebuie să faceți dacă prezentați simptome
Cazurile de COVID sunt din nou în creștere. Iată o reîmprospătare a tot ceea ce trebuie să faceți dacă prezentați simptome

Puteți folosi un test expirat? Cât timp trebuie să izolați? Cu mai multe variante infecțioase, iată un memento despre cum să vă protejați - și ce trebuie să faceți dacă vă îmbolnăviți de Covid.

Un nou val de Omicron face ca tot mai mulți oameni să se îmbolnăvească de COVID-19, iar unii se îmbolnăvesc extrem de grav. În ultima săptămână din august, peste 650 de persoane au murit din cauza bolii - cu 10% mai mult decât în săptămâna precedentă - și 17.000 de noi pacienți au fost spitalizați.

 

Experții recomandă vaccinurile pentru oricine are peste șase luni



Având în vedere că vaccinurile actualizate au fost aprobate recent de către Administrația americană pentru alimente și medicamente, Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor au recomandat vaccinurile pentru toți oamenii cu vârsta mai mare de șase luni.

Experții speră că imunitatea pe care cei mai mulți au dobândit-o în urma unor episoade anterioare de COVID, vaccinurile anterioare și/sau vaccinul care va fi disponibil în câteva zile, vor face ca valuri precum cel de la începutul anului 2021 - când aproximativ 20.000 de persoane au murit în fiecare săptămână din cauza complicațiilor legate de COVID - să fie mai puțin probabile.

Nu este clar dacă această explozie de la sfârșitul verii ar putea indica un tipar anual, deoarece COVID-19 este prea nou pentru a avea sezoane așa cum are gripa, spune Rick Martinello, expert în boli infecțioase la Școala de Medicină Yale din New Haven, Connecticut.

Având în vedere că numărul de cazuri este în creștere, iată câteva reamintiri și recomandări despre cum să vă protejați și ce trebuie să faceți dacă credeți că aveți virusul sau vă îmbolnăviți.

Testele de antigen COVID pot expira?

 

Testele de antigen COVID pe care le-ați cumpărat de la farmacie sau le-ați primit gratuit de la guvernul federal sunt marcate cu o dată de expirare, după care se presupune că trebuie să le aruncați. Mulți producători au primit aprobarea de a prelungi datele de expirare după ce testele au fost distribuite.

Dar cele care au depășit datele de expirare prelungite pot avea în continuare performanțe suficiente, spune Zishan Siddiqui, profesor asistent de medicină la Johns Hopkins School of Medicine din Baltimore. El și colegii săi au plasat mici mostre virale pe două grupuri de teste BinaxNow de la Abbott - unele în termenul de expirare prelungit și altele trecute de cinci luni - și au constatat că ambele au avut performanțe similare. (O diferență: linia pozitivă pe testele expirate era adesea mai slabă, ceea ce indică faptul că testele mai vechi ar trebui evaluate la lumină puternică).

"Cred că este rezonabil ca oamenii să folosească un test expirat pe care îl au acasă", spune Siddiqui, mai ales dacă alternativa este să nu se testeze deloc. 

Oricine are simptome respiratorii și obține un test negativ la domiciliu (indiferent dacă este expirat sau nu) ar trebui să urmeze îndrumările CDC și să facă un alt test două zile mai târziu.

Tamponați gâtul sau nasul?

 

Se pare că probele nazale concentrează mai mult virusul și, prin urmare, sunt mai susceptibile de a da un diagnostic pozitiv. În plus, testele de antigen nu au fost concepute pentru probele orale care ar putea conține bacterii sau alți contaminanți, spune Siddiqui.

Vă puteți îmbolnăvi la câteva zile după expunerea la SARS-CoV-2?

 

Un studiu recent realizat în Franța a confirmat ceea ce simt oamenii, și anume că cei expuși la Omicron dezvoltă simptome mai devreme decât după expunerea la tulpina originală SARS-CoV-2.

Este posibil ca perioada de incubație să fie mai scurtă din cauza mutațiilor. Dar este, de asemenea, probabil ca aceste schimbări să reflecte o mai bună înțelegere a momentului în care virusul este contagios, sugerează Martinello.

Chiar și în prezent, oamenii variază foarte mult în ceea ce privește rapiditatea cu care se îmbolnăvesc. 

Cât timp ar trebui să vă izolați în cazul unui test pozitiv pentru COVID?

 

Indiferent dacă o persoană are un test pozitiv sau dacă este probabil să aibă boala pe baza simptomelor și a expunerii, este crucial ca aceasta să meargă acasă și să se izoleze imediat de toată lumea, inclusiv de persoanele cu care locuiește.

Această izolare trebuie să continue timp de cel puțin cinci zile, care începe în ziua următoare testului pozitiv sau apariției simptomelor, potrivit CDC.

O persoană bolnavă care împarte o locuință ar trebui să rămână într-o cameră separată și să poarte o mască în timpul oricăror incursiuni scurte în baie sau bucătărie, spune Martinello. 

Dacă vremea permite, ar putea deschide o fereastră pentru a dispersa virusul. Dacă dețin un filtru de aer HEPA, acesta ar trebui să fie plasat în camera de lângă capul patului persoanei bolnave, o locație care captează mai multe particule de virus decât în afara ușii sau în alte părți ale casei.

Perioada de izolare se poate încheia după cinci zile dacă nu au apărut niciodată simptome sau după ce persoana se ameliorează și nu are febră (fără medicamente) cel puțin 24 de ore. Cei cu simptome grave, cum ar fi dificultăți de respirație sau care au fost spitalizați, trebuie să se izoleze cel puțin 10 zile.

Când este necesară mascarea după izolare?

 

Odată ce se află în public, persoana trebuie să poarte o mască de înaltă calitate până când trec 10 zile de la debutul simptomelor sau de la testarea pozitivă. Nu uitați: prima zi este ziua zero. Acest lucru este important, deoarece persoana bolnavă ar putea fi contagioasă timp de 10 zile întregi.

Cercetătorii au descoperit că jumătate dintre jucătorii din National Basketball Association testați în mod repetat în 2021 aveau încă niveluri virale ridicate în ziua a cincea. 

Cu toate acestea, este sigur să vă demascați înainte de ziua 10 dacă două teste antigenice la domiciliu efectuate la două zile distanță una de alta dau rezultate negative.

 

Ar trebui să primiți noul vaccin?

 

FDA și CDC au aprobat recent noi vaccinuri COVID pentru persoanele cu vârsta de șase luni și mai mult. Beneficiile vaccinării depășesc riscurile de efecte secundare pentru toate aceste grupe de vârstă, a remarcat CDC.

Aceste vaccinuri cu ARNm de la Moderna și Pfizer nu mai vizează tulpina originală a SARS-CoV-2, ci vizează în schimb varianta Omicron XBB.1.5, care seamănă mai mult cu tulpinile care circulă în prezent. Este necesară doar o singură doză, chiar și pentru persoanele care nu au fost vaccinate anterior. (Copiii sub cinci ani pot avea nevoie de doze multiple).

"A fi la curent cu vaccinurile este cel mai eficient instrument din trusa dumneavoastră", spune Vandana Madhavan, expert în boli infecțioase la spitalul pediatric al Spitalului General Massachusetts din Boston, conform National Geographic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel