Caz controversat în SUA: Statul Texas se pregătește să EXECUTE prima persoană în 2021

Liviu Ludovic |
Data publicării:
O asistentă din Marea Britanie, acuzată pentru uciderea a şapte bebeluși. Doctorii erau nedumeriți de rata crescută a mortalității de pe turele ei
O asistentă din Marea Britanie, acuzată pentru uciderea a şapte bebeluși. Doctorii erau nedumeriți de rata crescută a mortalității de pe turele ei

Statul american Texas se pregăteşte să-l execute miercuri pe un afro-american condamnat la pedeapsa capitală pentru uciderea unei octogenare, în pofida faptului că acesta a încercat să obţină clemenţa guvernatorului printr-o înregistrare video puţin obişnuită, informează AFP. 

În această înregistrare de patru minute, filmată la vorbitor şi postată online de New York Times, Quintin Jones se adresează direct alesului republican Greg Abbott, pentru a-i solicita comutarea pedepsei sale în detenţie pe viaţă.

"Am ucis pe cineva în urmă cu 20 de ani", recunoaşte acest afro-american de 41 de ani care, în 1999, a omorât-o în bătaie pe o mătuşă a sa, în vârstă d 83 de ani, cu o bâtă de baseball, înainte de a-i fura 30 de dolari pentru a-şi cumpăra droguri. Însă "eu nu mai sunt aceeaşi persoană, am devenit un om pe culoarul morţii", pledează el, înainte de a adăuga, privind fix către cameră: "Domnule guvernator, dacă aţi putea găsi în inima dumneavoastră ceva care să vă facă să-mi acordaţi clemenţă, aş putea continua să trăiesc pentru a deveni mai bun".

În paralel, apărătorii săi, printre care se numără sora victimei sale şi actriţa Sarah Paulson, au postat online o petiţie adresată de asemenea guvernatorului acestui stat din sudul SUA şi care era semnată miercuri dimineaţa de peste 160.000 de persoane.

Greg Abbott, care a acordat clemenţă unui singur condamnat în decurs de şase ani, nu a reacţionat până miercuri dimineaţa.

Recurs la Curtea Supremă a SUA

 

Între timp, avocaţii lui Quintin Jones au înaintat un ultim recurs la Curtea Supremă a SUA în încercarea de a obţine o suspendare. Ei susţin inclusiv că clientul lor suferă de un "handicap intelectual", ceea ce îl face, potrivit lor, ineligibil pentru pedeapsa cu moartea.

Dacă aceste eforturi vor eşua, lui Quintin Jones i se va administra injecţia letală în penitenciarul Huntsville la sfârşitul zilei.

Nicio execuţie nu a avut deocamdată loc în SUA după ce preşedinte a devenit democratul Joe Biden, un opozant al pedepsei capitale. Chiar şi statele cele mai severe, precum Texas, au renunţat, cu rare excepţii, la această practică de la începutul pandemiei.

Dimpotrivă, administraţia predecesorului său republican Donald Trump a reluat în iulie 2020 execuţiile federale şi a permis administrarea unui număr record (13) de injecţii letale până în ultimele zile ale preşedinţiei sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel