Câţi români mai sunt în ţară? Cifrele reale ale exodului

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Câţi români mai sunt în ţară? Cifrele reale ale exodului
Câţi români mai sunt în ţară? Cifrele reale ale exodului

Datele culese de recenzori vor arăta că sun­­tem 21 de milioane „după domiciliu” (cei de aca­să plus cei care lucrează în străinătate) şi 19 mi­lioane „dupa reşedinţă” (doar cei care lo­cuiesc în România), spune Tudorel Andrei, pre­şe­dintele Institutului Naţional de Statistică.

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor s-a încheiat duminică, 31 iulie. Datele parţiale vor fi publicate în decembrie. Început la jumătatea lui martie cu aşa numita „autorecenzare” (înscrierea electronică), recensământul s-a încheiat duminica trecută.

„Datele parţiale vor fi publicate în decembrie iar datele finale în 2023. Este complet diferit de recensământul din 2011 când datele au fost culese pe hârtie şi am avut nevoie de un an de zile să le încărcăm pe un suport electronic. Acum totul este într-o bază de date”, a spus Tudorel Andrei, potrivit Ziarul Financiar.

Recensământul, care se organizează o dată la zece ani (a fost amânat acum cu un an, din cauza pandemiei COVID-19) este aşteptat nu doar de „gură cască”, ci de tot mediu social şi economic. Companiile de îmbrăcăminte vor să afle ce să producă: haine de nuntă sau de priveghi, în funcţie de vârsta populaţiei. Companiile alimentare, la fel.

Mediul politic este, la rându-i, atent pentru că unu-i mesajul pe care-l transmiţi unui adolescent şi altul este mesajul transmis unui adult. În plus, de pildă, în instituţiile UE, numărul de poziţii este stabilit în funcţie de numărul populaţiei unei ţări.

 

Vezi și 

 

Recensământ 2022, primele date oficiale: Câți români sunt în străinătate și care este populația țării? 

 

Au apărut primele date după încheierea recensământului care a avut loc anul acesta. 

Primele date rezultate din recensământul general al populaţiei relevă că România are o populaţie de până în 19 milioane de locuitori, a anunţat preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei.La precedentul recensământ, cel din 2011, populaţia stabilă a României era de 20,12 milioane de persoane.

Până la 31 iulie a fost recenzată 95% din populaţia ţării. Conform datelor furnizate de INS, În afara României sunt circa patru milioane de români. Totuși, recensământul a vizat populația rezidentă pe teritoriul României, ia românii din străinătate au putut completa formularul doar dacă au vrut. Astfel, numărul de români de peste graniță poate fi cu mult mai mare.

Înainte de debutul recensământului, StiriDiaspora.ro a contactat Institutul Național de Statistică pentru a afla modalitatea prin care românii din afara granițelor s-ar putea recenza.

Citește continuarea AICI...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel