Catalonia, nou conflict. Guvernul spaniol acuză ”o provocare”

StiriDiaspora Team |
Data publicării:
Quim Torra
Quim Torra

În noul Executiv catalan au fost desemnați patru consilieri aflaţi în arest preventiv sau fugiţi în exil pentru a scăpa de justiţia spaniolă. 

Într-un comunicat, guvernul spaniol a apreciat că aceste nominalizări reprezintă "o nouă provocare deoarece mai mulţi dintre ei sunt urmăriţi de justiţie sau în situaţia de arest preventiv".

Noul preşedinte al Cataloniei a format sâmbătă un guvern regional cuprinzând doi foşti miniştri încarceraţi şi alţi doi exilaţi după tentativa de secesiune de Spania, potrivit AFP.

Separatistul Quim Torra, învestit luni, a publicat un decret prin care numeşte membrii noului executiv catalan, dar formarea acestui guvern ar putea fi blocată de Madrid.

Urmașul lui Puigdemont, nou cutremur în Spania

Dintre cei 13 consilieri ai guvernului regional, doi - Jordi Turull şi Josep Rull - se află în arest preventiv în apropiere de Madrid. Alţi doi - Toni Comin şi Lluis Puig - trăiesc în exil în Belgia, unde plecaseră împreună cu ex-preşedintele Carles Puigdemont după destituirea guvernului regional.

Turull şi Rull au anunţat că acceptă funcţia care le-a fost încredinţată în mesaje identice pe contul lor de Twitter.

Quim Torra, ales preşedinte luni de parlamentul regional catalan, a fost desemnat de predecesorul său destituit Carles Puigdemont, care se consideră în continuare "preşedinte legitim".

Puigdemont aşteaptă în Germania ca justiţia să se pronunţe asupra unei cereri de extrădare emisă de justiţia spaniolă, care vrea să-l judece pentru "rebeliune" împreună cu alţi lideri separatişti pentru rolul lor în tentativa de secesiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel