Cât îi costă pe britanici funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Declarație revoltatoare din partea unui expert militar rus: Putin ar fi trebuit să bombardeze înmormântarea Reginei, unde se aflau toți liderii mondiali
Declarație revoltatoare din partea unui expert militar rus: Putin ar fi trebuit să bombardeze înmormântarea Reginei, unde se aflau toți liderii mondiali

Speculațiile cu privire la prețul înmormântării de stat a Reginei Elisabeta a II-a variază, de la aproximativ 8 milioane de lire sterline la 6 miliarde de lire sterline.

Moartea reginei Elisabeta a trimis o națiune în doliu. Luni, una dintre cele mai mari funeralii de stat din istorie a avut loc la Londra, cu sute de mii de oameni în capitală pentru a-i aduce un ultim omagiu celui mai longeviv monarh al națiunii. Dar cât costă înmormântarea, pregătirile și securitatea și cine plătește factura?

Înmormântarea Reginei va fi prima organizată pentru un monarh de la moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, în urmă cu mai bine de 70 de ani, și va fi prima organizată pentru un monarh în Westminster Abbey din 1760. La ceremonie au participat mulți dintre cei mai importanți lideri politici ai lumii, inclusiv președintele SUA Joe Biden, prim-ministrul Noii Zeelande Jacinda Ardern, președintele francez Emmanuel Macron și împăratul Japoniei.

Membrii familiilor regale din întreaga Europă, inclusiv Spania, Țările de Jos și Suedia – dintre care mulți au o rudă de sânge îndepărtată cu Regina – au fost, de asemenea, prezenți.

 

Prețul ar putea ajunge cu ușurință până la 10 milioane de lire sterline

 

Deși costul exact al înmormântării Reginei este puțin probabil să fie dezvăluit, serviciile de stat și ceremoniale din trecut indică că prețul ar putea ajunge cu ușurință până la 10 milioane de lire sterline, potrivit publicației express.co.uk.

De unde vor veni exact banii nu este încă clar, deși se așteaptă că vor fi parțial finanțați de către contribuabil, iar familia preia o parte din factură. Regina însăși a împărțit costul înmormântării reginei mame în 2002, ceremonia fiind raportată că a costat aproximativ 5,4 milioane de lire sterline.

Este de așteptat să fi fost rezervată o sumă semnificativă pentru înmormântarea Reginei în ultimii ani, atât de către regalitate, cât și de către guvern. Înmormântările Reginei Mamă și ale Prințului Filip au fost similare, dar cu o descriere ceremonială de rang inferior.

 

Înmormântările de stat sunt finanțate de stat

 

Înmormântările de stat se desfășoară în conformitate cu un protocol strict, cuprinzând elemente de tradiție religioasă și militară și sunt o ceremonie publică ținută în onoarea unei persoane de însemnătate națională. Organizarea unor evenimente ceremoniale majore de stat, cum ar fi încoronările, deschiderea de stat a Parlamentului și funeraliile de stat, sunt responsabilitatea contelui mareșal.

După cum sugerează și numele, înmormântările de stat sunt finanțate de stat – proiectul de lege revine în cele din urmă publicului britanic plătitor de impozite.

 

Sicriul a fost coborât în cavoul regal de la Capela St George

 

Trupul neînsufleţit al reginei Elisabetei a II-a a Marii Britanii, a fost coborât luni în cavoul regal („Royal Vault”) din Capela St George de la Castelul Windsor, unde a fost depus şi sicriul soţului suveranei, prinţul Philip, pentru a putea fi îngropat alături de regină, în cadrul unei înmormântări private ulterioare, relatează AFP.

Înainte de a fi coborât şi de a răsuna imnul naţional, de pe sicriul greu de stejar şi plumb au fost îndepărtate bijuteriile care l-au împodobit de la moartea reginei, la 8 septembrie - coroana imperială, sceptrul şi orbul regal, simbolizând lumea creştină. Apoi lordul şambelan, cea mai înaltă funcţie din cadrul Casei Regale, şi-a rupt bagheta, simbol al autorităţii sale asupra celorlalţi slujitori ai Casei Regale şi a plasat bucăţile pe sicriu, în semn că serviciul său în slujba suveranului defunct a încetat.

În timp ce sicriul era coborât, decanul de Windsor a recitat Psalmul 103, ce include şi versetul: „Mergi înainte în călătoria ta din această lume, O suflete creştin”. De asemenea, prelatul a rostit rugăciunea prin care sufletul monarhului a fost încredinţat Graţiei Divine, iar cimpoierul regal a interpretat lamentaţia „A Salute to the Royal Fendersmith”.

Apoi, arhiepiscopul de Canterbury a încheiat serviciul religios cu o binecuvântare, înainte ca toţi participanţii la funeralii să intoneze imnul naţional.

Sicriul suveranei va fi transferat apoi, împreună cu sicriul soţului suveranei, prinţul Philip, decedat în 2021 la vârsta de 99 de ani, în capela memorială regele George al VI-lea, aflată lângă capela principală St. George, alături de părinţii reginei şi sora sa, prinţesa Margareta.

La slujba de înmormântare de la Capela St George din Castelul Windsor, oficiată de decanul de Windsor, David Coney, au participat aproximativ 800 de invitaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel