Cât câștigă un șofer de dubă în Anglia. Anunțul care i-a înfuriat pe români: "Mai lucreaza cineva pe așa bani?"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Cât câștigă un șofer de dubă în Anglia. Anunțul i-a înfuriat pe români (Foto: Freepik.com)
Cât câștigă un șofer de dubă în Anglia. Anunțul i-a înfuriat pe români (Foto: Freepik.com)

Un anunț de angajare pentru șoferi de dubă, postat de un român pe un grup din Marea Britanie, a stârnit reacții dure din partea comunității, din cauza salariului considerat prea mic. Mulți români au criticat oferta, acuzând lipsa de transparență și condițiile de muncă dificile. 

Un simplu anunț de angajare postat pe grupul de Facebook „Români în Bournemouth” a stârnit reacții puternice în comunitatea românească din Marea Britanie. Un antreprenor român, care administrează o franciză DPD, a lansat un apel pentru recrutarea de șoferi de dubă, oferind o plată zilnică de 130 de lire sterline. Deși la prima vedere propunerea părea corectă, răspunsurile românilor au fost covârșitor negative, iar reacțiile virale.

Cât câștigă un șofer de dubă în Anglia. Anunțul de angajare care a aprins spiritele

 

Postarea sună astfel:


„Bună tuturor, am o franciză care operează în cadrul DPD și am câteva posturi de șofer disponibile.

Plata este de 130 GBP pe zi, ziua depinde de capacitatea dumneavoastră de a livra coletele și cât de repede doriți să terminați, oferim un serviciu de livrare și colectare.

Aveți ocazia pentru o săptămână să terminați mai devreme și o săptămână trebuie să faceți colecții (ultima fereastră de colectare 16:00).

Modul în care decurge ziua depinde de tine, dacă ești un muncitor, poți să faci treaba destul de repede.

Pregătirea este plătită (se aplică termeni și condiții).

Trebuie să aveți 25 de ani și să nu aveți antecedente penale și un maxim de 6 puncte pe permis.

Duba, combustibilul, asigurarea, taxa de drum sunt acoperite de mine, aveți 0 costuri.

Dacă aveți întrebări, vă rugăm să întrebați.”

În ciuda faptului că angajatorul subliniază că nu există cheltuieli din partea șoferului – toate costurile legate de vehicul fiind acoperite – și că programul poate fi flexibil în funcție de ritmul propriu de lucru, tonul general al comentariilor a fost unul de revoltă și ironie.

screenshot-7_67543400

Val de critici în comentarii: „Mai lucrează cineva cu așa bani?”

 

Cei mai mulți români s-au arătat nemulțumiți de plata oferită, pe care o consideră insuficientă în raport cu volumul de muncă, stresul și riscurile asociate unei slujbe în livrări.

„Mai lucrează cineva cu așa bani? Cred că la depozit fac oamenii banii ăștia acum, fără riscuri și stres”, a comentat un utilizator.

Altul a ridicat problema transparenței:

„Câte stopuri și câte mile pe rută? Că la 130£ trebuie să menționezi aceste două lucruri.”

Un comentariu ironic a vizat compararea cu alte joburi de tip „flex”, în care livrările sunt mai relaxate:

„La banii ăștia faci flex, maxim 70-80 de pachete pe două blocuri și ai făcut banii ăștia în maxim 5-6 ore. Terminați cu sclavagismul ăsta. De aia luați bătaie pe aici degeaba.”

Mai mulți utilizatori au cerut clarificări privind statutul angajării și taxele:

„Cei £130 sunt înainte sau după taxe? Self-employed sau employed? Că la banii ăștia mi se pare un pic de 'bulangereală'... Nu am lucrat și nu sunt în domeniu delivery, etc., dar parcă ceva nu se leagă.”

Un alt comentariu sugerează că suma oferită e echivalentă cu minimul pe economie din Regatul Unit:

„Deci minim pe economie, să înțelegem mai bine?!?!?!”

Cea mai dură reacție vine de la un utilizator care a acuzat lipsa de respect a angajatorului:

„Mai găsești proști (sclavi) să-ți muncească pe așa bani??? Nu-ți e rușine să postezi așa ceva???? Ascunde-te după colțul rotund... afaceristule.”

screenshot-8_32698700

Ce implică un astfel de job în livrări?

 

În Regatul Unit, munca de curier în regim DPD presupune în general livrarea și colectarea a zeci, uneori sute de colete pe zi. Deși unii curieri cu experiență pot termina ruta mai devreme, realitatea din teren diferă de la zonă la zonă, iar stresul livrărilor la timp, traficul și presiunea de a evita plângerile sau întârzierile pot face ca slujba să devină obositoare.

Pentru un venit de 130 de lire pe zi, un șofer self-employed (lucrând pe cont propriu) rămâne cu mai puțin în mână după ce plătește impozitele și contribuțiile obligatorii, ceea ce explică de ce mulți români din diaspora consideră că această ofertă nu reflectă realitatea costurilor de trai din Marea Britanie.

Anunțul a deschis o discuție mai largă despre limitele decente ale ofertei de muncă pentru românii din diaspora. În timp ce angajatorul susține că jobul este corect plătit și accesibil, reacțiile demonstrează o schimbare de mentalitate în rândul românilor din străinătate, care refuză să mai accepte oferte pe care le consideră umilitoare sau dezechilibrate în raport cu volumul de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel