Carte dedicată lui Constantin Brâncuși, lansată la Bruxelles, în prezența Ambasadorului și a comunității românești

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Pe 4 decembrie 2021 a avut loc la Bruxelles lansarea cărții DESPRE BRÂNCUȘI, MICROMONOGRAFIE. 

 

La lansarea de carte au participat E.S. Andreea Păstârnac, Ambasador al României în Regatul Belgiei, reprezentanți ai instituțiilor românești din Belgia, dna Adriana Pietrăreanu,  Director adjunct la Institutul Cultural Român din Bruxelles și doamna Ligia Marin,  expert al Institutului Cultural Român din Bruxelles si coordonator al domeniului muzical din cadrul festivalului EUROPALIA 2019, doamna Carmen Solomie, Președinta Asociației ROMBEL - Români în Belgia, Tudor-Trestieni Ion, fiul autorilor, la inițiativa căruia a avut loc lansarea de carte în capitala Belgiei, membrii ai comunității românești din Belgia și persoane străine, pasionate de geniul lui Constantin Brâncusi.

Cartea este tentația Anei Trestieni și a lui Dan Trestieni de a marca în felul lor împlinirea a 145 de ani de la nașterea genialului Constantin Brâncuși. Această micromonografie începe în februarie 1876, anul nașterii sculptorului și se sfârșește în februarie 2020 cu expoziția retrospectivă Brâncuși de la Bozar, Bruxelles. Cartea este produsul a doi autori, Ana Trestieni, matematiciană și poetă și Dan Trestieni, sociolog. Marca acestor trei profesii se simte pe tot parcursul micromonografiei. Personalitatea lui Brâncuși este redată prin analiză unor diade de prieteni : Brâncuși-Marcel Duchamp, Brâncuși - Erik Satie, Brâncuși - James Joyce, Brâncuși - Modigliani, Brâncuși -Matisse, Brâncuși - Rousseau Vameșul, Brâncuși - Tristan Tzara. Cartea conține de asemenea informații inedite, cum ar fi o analiză a recent publicatelor epistole de dragoste între Brâncuși și tânăra balerină Marthe Lebhertz, punând în evidență caracterul excepțional al personalității maestrului. Cartea este un produs intelectual accesibil și acelora care nu sunt specializați în istoria artelor.

La lansarea de carte publicul a avut ocazia de a ascultă poezii recitate din cartea "SĂ LĂSĂM SĂ CADĂ CUVINTELE/LAISSONS TOMBER LES MOTS" care reunește un ciclu de poezii inedit și subiectiv ales – Lucian Blaga, Ana Blandiana, Nichita Stănescu, Ana Trestieni – redate în limba română și în limba franceză prin efortul Anei Trestieni. Au recitat în limba franceză Mathieu Vandenbergen, elev al Institutului de Artă Saint-Luc din Tournai și în limba română Marcel-Trestieni Ion, nepotul autorilor! Publicul s-a prins în joc și i-a făcut o frumoasă surpiza poetei Ana Trestieni, alegând să recite, aleatoriu, din volumul de poezii.

Violonistul Sabin Penea a fost prezent virtual și a încântat publicul cu o colindă din repertoriul vechi românesc:  "Maria se preumbla". Un recital muzical a venit să încheie întâlnirea, invitatii s-a bucurat de acordurile de chitară și vocea caldă a lui Antoniu Nyerjak.

În perspectivă, cartea "Despre Brâncuși. Micromonografie" va fi tradusă și în limba franceză și va fi prezentată elevilor belgieni din învățământul liceal al Institutului de Artă Saint-Luc din Tournai, în cadrul catedrei de Istoria Artei.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel