Caramitru: "De ce nu a propus un referendum pentru “fără penali”"

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Andrei Caramitru vrea să le adreseze viitorilor candidați la prezidențiale o serie de întrebări. Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, acesta îl întreabă pe Klaus Iohannis de ce nu a făcut un referendum pentru "fără penali". 

ÎNTREBĂRI PENTRU CANDIDAȚII LA PREZIDENȚIALE

Acum câteva zile, am lansat câteva întrebări și am cerut feedback. Ținta au fost candidații din zona bună a societatii (USR/PLUS și Iohannis/PNL). Am primit foarte multe sugestii. Mai jos este lista la care s-a ajuns, cu ajutorul vostru. M-ar bucura dacă următoarea campanie va fi pe teme importante, pentru ca oamenii sa își formeze o idee cât mai precisa cu cine sa voteze.

Întrebări pentru amândoi candidații:
-1) ce plan de depolitizare a justiției au? Cum vor concret sa il faciliteze din poziția de Presedinte?
-2) ce plan de eliminare a corupției și de recuperare a averilor ilicite au? Cum vor concret sa îl faciliteze din poziția de Presedinte?
-3) ce plan de reforma constituțională au? Cum ne pot asigura că un accident de tip “Dragnea” prin care cineva capturează statul nu se va mai întâmpla?
-4) ce pozitie au față de Rusia și față de prezența trupelor NATO in România? Ce plan de eliminare a riscurilor de destabilizare generate de Rusia au (economică, socială, politică etc)? Ce pozitie au in conflictul Germania-SUA (North Stream, armata Europeană etc)? Ce poziționare regională propun (Moldova, Ukraina, Turcia, Ungaria, ex-Yugoslavia)? 
-5) ce plan de reforma a statului propun? Și cum trebuie implementată? Temele majore unde trebuie sa vina cu o poziționare sunt: descentralizarea administrativă și financiară, depolitizare și meritocrație, pensii speciale, reducere cheltuieli cu bugetari.

Iohannis, pus la zid

 

Întrebări pentru Iohannis: 
- 1) De ce nu a organizat referendumul pe justiție imediat după OUG13 și a așteptat pana acum - exact înainte de prezidențiale? Ar fi blocat tot răul pe justiție înainte ca PSD să poată acționa. 
- 2) De ce a semnat revocarea lui Kovesi din funcție? De ce nu și-a asumat riscul să fie suspendat?
-3) De ce a sesizat Comisia de la Veneția pe codurile penale prea târziu, in ciuda apelurilor repetate ale societatii civile?
- 4) De ce a mai dat o șansă PSD-ului cu Dăncilă? Dar a refuzat după o serie de miniștri (de ex. Olguța)?
- 5) De ce nu nu a propus un referendum pentru “fără penali” și un referendum pentru schimbarea Constituției in Paralel cu alegerile prezidențiale? 
- 6) De ce a propus in 5 ani doar un plan pe educatie, care a dispărut din dezbatere imediat după ce a fost publicat?
-7) de ce nu a fost mai prezent in dezbaterile societatii in timpul mandatului? De ce nu a făcut vizite prin țară să se întâlnească cu cetățenii, de ce nu a dat interviuri, de ce nu a explicat mai mult situația țării și marile mize?
-8) Ce părere are despre USL (din postura de candidat la funcția de prim ministru al acelei alianțe)? Ce părere are despre factiunile USL-iste și ultra-conservatoare din PNL? Ce părere are despre reforma PNL-ului?
- 9) De ce nu a cerut formal susținerea Alianței pentru candidatura sa (din postura de candidat) și nu a structurat un plan comun al opoziției de câștig la toate rundele de alegeri viitoare? De ce a mers doar la mitingurile PNL dar nu și la cele ale Alianței in timpul campaniei pentru europarlamentare, deși a fost invitat? 
- 10)Sa explice poziția și acțiunile României de pana acum in Republica Moldova. Este adevărat ca am mizat pe Plahotniuc deși este corupt și distruge democrația acolo?
-11) Ce acțiuni a luat pentru a preveni degradarea poziției internaționale a României in Orientul Mijlociu si in regiunea noastră ?

Întrebări pentru candidatul Alianței:
- 1) Cum evaluează prestația lui Iohannis ca Presedinte in ultimii 5 ani? Ce ar fi făcut diferit?
-2) ce reușite a avut in ultimii 5-10 ani, cum le compara cu cele ale Președintelui Iohannis? 
- 3) Ce plan de schimbare constituțională propune? Și cum o va realiza - concret (secvența referendumuri / vot in parlament etc)?
- 4) Cum se va implica concret mai mult - in configurația constituțională actuala unde rolul Președintelui este mult mai restrâns?
- 5) De ce ar trebui oamenii sa aibă mai multa încredere in promisiunile sale decât in cele ale lui Iohannis? De ce ar reprezenta mai bine alegătorii candidatul Alianței?
- 6) Ce pozitie are pe plan international pe dosarele grele : conflict US-Germania (in special pe energie și pe tema armatei europene); Republica Moldova/ Ukraina și rolul regional al României? 
-7) De ce a evitat implicarea la guvernare după o posibilă motiune de cenzură? 
-8) ce pozitie are față de: imigrație in Europa, rolul bisericii și familiei in societate? 
-9) ce echipa propune pentru Administrația Prezidențială? Ce va face cu numirile cheie in stat in zonele unde Președintele are un rol important (SRI, SIE, Armată, Ambasadori)?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel