Capocotta, plaja naturistă din Roma, din ce în ce mai populată după pandemie. Româncă: „Întotdeauna am fost rebelă, alegând să fac topless”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Capocotta, plaja naturistă din Roma, din ce în ce mai populată după pandemie. Româncă: „Întotdeauna am fost rebelă, alegând să fac topless” / Foto: Unsplash
Capocotta, plaja naturistă din Roma, din ce în ce mai populată după pandemie. Româncă: „Întotdeauna am fost rebelă, alegând să fac topless” / Foto: Unsplash

Capocotta, cunoscută ca o oază naturală în apropierea Romei, a devenit locul preferat pentru cei care doresc să se bucure de plajă fără constrângeri vestimentare. Cei care o frecventează susțin: „Plaja naturistă nu înseamnă doar nudism. ”

Această plajă naturistă este situată la doar 20 de minute de Vatican și oferă oamenilor posibilitatea de a se bucura de soare și mare fără să fie judecați sau supuși comentariilor insinuante.

Cu o intrare printr-o pasarelă de lemn care trece peste o dună naturală, Capocotta atrage o varietate de clienți. De la mașini de lux și până la rulote cu oameni simpli se aliniază pe marginea șoselei litorale, oferind o privire asupra diversității celor care frecventează plaja.

Aici, intrarea este gratuită, iar plaja este bine echipată cu bar/restaurant, 50 de cenți pentru utilizarea dușurilor și, pentru cei care doresc, un parasolar și un șezlong pentru 16 euro întreaga zi. 

 

Bodyshaming-ul dezarmat prin împărtășirea intimității proprii pe plajele naturiste

 

Administratorii plajei observă că după perioada de izolare cauzată de pandemia de Covid-19, frecventarea a crescut cu aproximativ 40%. Aceasta ar putea fi atribuită dorinței oamenilor de a se bucura de libertate și relaxare într-un cadru natural, după restricțiile impuse în timpul pandemiei.

Plajele naturiste au rolul de a va face să vă simțiți liberi și protejați: „nimeni nu vă va arăta cu degetul, nu vă va judeca sau, și mai rău, nu vă va expune trupurile în bătaia de joc a celorlalți”, conform presei italiene.

 

„Plaja naturistă nu înseamnă doar nudism. ”

 

„Plaja naturistă nu înseamnă doar nudism. ” Conceptul este subliniat de unul dintre cei doi salvamari, în semn de reasigurare pentru câteva fete de treizeci de ani care rămân în costumele de baie: "Nu vă faceți griji, nu trebuie să vă dezbrăcați".

Mai târziu, la o cafea, ele explică: "Prietena mea (preferă să nu dea nume, n.r.) nu are o relație bună cu ea însăși din cauza unor lucruri care s-au întâmplat în trecut și ne-am gândit să încercăm aici să spargem gheața". Cum merge treaba? Până acum, totul este bine".

De exemplu, Geta, o femeie româncă în vârstă de 34 de ani, care trăiește în Italia de 16 ani, împărtășește: "Mereu am avut o latură rebelă, așa că am ales să fac topless", spune ea cu un zâmbet. "Apoi, acum câțiva ani, am început să vin aici fie singură, fie împreună cu partenerul meu. Mă simt privită? Absolut nu. Nu m-aș scălda sau odihni la soare fără să fiu atentă. Salvamarii sunt întotdeauna vigilenți. Desigur, ca în această dimineață, se poate întâmpla să fii deranjată de comportamentul unui cuplu care nu se conformează cu normele tacite...".

 

„Fără judecată"

 

Plaja devine și un punct de întâlnire pentru un grup de persoane mature care au frecventat acest loc de aproape 40 de ani. Aceștia își amintesc de momentele petrecute aici și afirmă că Capocotta le oferă o oportunitate unică de a se simți eliberați într-un cadru plăcut și familiar.

Cunosc pe toată lumea, sunt stăpâni pe situație, e nevoie de puțin pentru a-ți da seama că sunt obișnuiți. Ba mai mult, istorici:

"Venim aici de aproape 40 de ani", spune Patrizia, cu părul scurt și mulți cercei, implicându-l pe partenerul ei Michele în amintiri.

"Acesta este cu adevărat un refugiu pentru noi. Departe de tot, dar aproape de Roma. Pe vremuri era plin, dar astăzi văd mulți tineri care, poate din curiozitate, vin timid și apoi se întorc”.

Lorenzo, pe de altă parte, sosește cu fiul său de șase ani după o baie: "Am fost crescut cu această cultură și vreau să i-o transmit. Nu vreau ca el să crească cu ideea că trupul altora este un obiect de pradă".

Această impresie este confirmată de Veronica Ciotoli, care deține concesiunea împreună cu soțul ei: "După Covid, frecventarea a crescut cu cel puțin 40 de procente. Nu știu dacă este din cauza distanțării, a dorinței de libertate după închidere sau, permiteți-mi să spun, din cauza a ceea ce oferim noi: liniște, curățenie, respectarea regulilor".

În Italia există 22 de plaje naturiste recunoscute și alte aproximativ treizeci de plaje neoficiale enumerate de Federația Naturistă Italiană, care are peste o jumătate de milion de membri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel