Câmpul de luptă de la Sighişoara, EXPLORAT de arheologi din Budapesta. Ce urmăresc

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
Sighisoara_pixabay
Sighisoara_pixabay

Muzeul Literaturii "Petőfi" (PIM) din Budapesta şi Muzeul de Istorie Militară al Ministerului Apărării ungare (HM) au semnat un acord de cooperare pentru explorarea arheologică a câmpului de luptă de la Sighişoara.

La conferinţa de presă, care a avut loc marţi, la Budapesta, directorul general al PIM, a afirmat Szilárd Demeter: câmpul de luptă de la Albeşti, unde se presupune că şi-a pierdut viaţa poetul Sándor Petőfi, în data de 31 iulie 1849, nu a fost niciodată cercetat cu metodele arheologice moderne. Rezultatele cercetării vor fi prezentate în publicaţii şi expoziţii comune de către cele două muzee. În domeniul arheologiei militare, Institutul şi Muzeul de Istorie Militară al HM au avut rezultate semnificative, inclusiv explorarea unei barje militare care a fost scufundată la Gönyű în 1849 – a declarat Vilmos Kovács, şeful instituţiei.

 

Locul bătăliei de la Sighişoara, cercetat de arheologi

 

La iniţiativa PIM, în 2018 au fost începute cercetările pe locul bătăliei de la Sighişoara, deocamdată doar cu caracter de evaluare arheologică. Balázs Polgár, arheologul Institutului şi Muzeului de Istorie Militară, a prezentat rezultatele obţinute până acum.

După cum a afirmat arheologul, scopul principal al cercetării de anul trecut a fost acela de a se constata dacă pot fi investigate punctele topografice importante ale bătăliei, respectiv stabilirea nivelului de contaminare cu metale ale sitului.

La faţa locului s-a cercetat, în prima fază, presupusul loc de amplasament al flancului stâng al armatei maghiare. Pe parcursul celor 2 zile, cu ajutorul detectorului de metale, au fost descoperite în total 19 obiecte, în principal obiecte de artilerie şi muniţie pentru arme de foc manuale, accesorii vestimentare şi piese numismatice – a adăugat Balázs Polgár. Domnia sa a precizat că ar dori să continue cercetarea şi în 2019 şi să găsească locul de desfăşurare al bătăliilor date în pădure de flancul stâng al armatei maghiare şi flancul drept al armatei ruseşti.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel