Camion, burdușit cu țigări, oprit la intrarea în România. Șoferul bulgar, luat la întrebări de polițiști

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Camion, burdușit cu țigări, oprit la intrarea în România. Șoferul bulgar, luat la întrebări de polițiști. Sursa foto: Politia de frontiera
Camion, burdușit cu țigări, oprit la intrarea în România. Șoferul bulgar, luat la întrebări de polițiști. Sursa foto: Politia de frontiera

Sătămâna trecută, în Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, s-a prezentat pentru a intra în țară, la volanul unui autocamion, un cetățean bulgar.

Poliţiştii de frontieră din cadrul  Punctului de Trecere a Frontierei Bechet au descoperit în urma controlului de frontieră efectuat asupra  unui autocamion, cantitatea de 35.000 de țigarete,  nedeclarate, în cabina mijlocului de transport.

La data de 08.12.2022, în jurul orei 23.45, în Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, s-a prezentat pentru a intra în țară, la volanul unui autocamion, un cetățean bulgar, în vârstă de 39 de ani.

Acesta transporta piese auto, conform documentelor de însoțire a mărfii, pe ruta Turcia-Germania. În urma controlului de frontieră efectuat asupra mijlocului de transport, poliţiştii au descoperit, în cabina mijlocului de transport, 35.000 de țigarete  (1.750 pachete), nedeclarate, inscripționate cu nume de diferite de mărci și care aveau aplicate timbru fiscal turcesc.

Polițiștii au decoperit că țigările aparțineau șoferului, care nu deținea documente de proveniență pentru bunurile respective.

În cauză, șoferului i-a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, conform art. 270 din  Legea 86/2006 privind Codul Vamal al României, iar întreaga cantitate de ţigarete, estimată la o valoare de 35.000 lei, a fost indisponibilizată de către polițiștii de frontieră până la finalizarea cercetărilor.

 

Vezi si:

 

1.5 tone de haine SH din Germania, oprite la intrarea în România: vechituri fără certificat de curățare

 

Aproape 1.5 tone de haine vechi, uzate, din Germania au fost oprite de autorități la intrarea în România. Acestea nu aveau certificat că ar fi fost curățate. 

Peste 1.400 de kilograme de deşeuri, îmbrăcăminte şi încălţăminte uzate, care erau transportate cu o autoutilitară din Germania spre Maramureş au fost întoarse în Ungaria din vama Petea, informează, vineri, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei.

"S-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de intrare în ţară, un maramureşan în vârstă de 50 de ani, conducând o autoutilitară înmatriculată în România. Şoferul transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte uzate, de la o societate comercială din Germania având ca destinaţie o firmă din Baia Mare, judeţul Maramureş. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestui transfer de deşeuri, a fost solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului Satu Mare care au stabilit că bunurile transportate - în cantitate totală de 1.461 kilograme - nu pot intra pe teritoriul României, întrucât nu există documente legale, neavând certificatul de curăţare şi dezinsecţie", precizează sursa citată.

Autorităţile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a bunurilor transportate, fiind înapoiate pe teritoriul maghiar. 

 

14 000 de tone de deșeuri, oprite la granița României în 2021

 

În anul 2021 au fost identificate peste 224 cazuri de transport ilegal de deşeuri din state din Europa (Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Belgia, Bulgaria, Germania, Norvegia, Portugalia, Olanda, Serbia, Spania etc), dar şi din Asia (China, Hong Kong, Pakistan, Israel, Japonia) şi America de Nord (S.U.A., Canada). 

În urma verificărilor efectuate de autorităţile competente (Garda Naţională de Mediu, Direcţia Generală a Vămilor etc.), s-a stabilit faptul că mărfurile, în cantitate totală de peste 14.000 de tone, erau deşeuri, nu corespundeau cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, respectiv nu îndeplineau condiţiile legale de intrare din punct de vedere al legislaţiei de mediu.

Ulterior, deşeurile, constând în metal și hârtie, aluminiu, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest, sticlă, material feros, componente de vehicule scoase din uz, aparate de uz casnic, echipamente electrice şi electronice etc. au fost înapoiate pe teritoriul statului vecin (la frontiera terestră), respectiv firmelor exportatoare (la frontiera maritimă), deoarece nu pot fi puse în circulaţie pe teritoriul României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel