Brexit: Marea Britanie, atacată din interior. Decizia lui May n-a schimbat lucrurile

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

 Decizia de luni a premierului britanic Theresa May de a accepta cererile susţinătorilor unui Brexit dur nu va schimba poziţia Irlandei în negocierile cu privire la ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, a dat asigurări luni premierul irlandez Leo Varadkar, potrivit Reuters. 

Camera Comunelor a aprobat luni cu 318 voturi pentru şi 285 împotrivă o lege în favoarea unei politici vamale independente după Brexit. Actul normativ, care mai trebuie aprobat şi de Camera Lorzilor, permite guvernului britanic să perceapă taxe vamale după retragerea Regatului Unit din UE. 

Votul din parlamentul britanic ar putea complica cererea Irlandei de a exista un acord care ar permite ca provincia Irlanda de Nord, nu şi restul Regatului Unit, să rămână parte a uniunii vamale a UE după Brexit. 

Votul 'nu ar trebui să ne ofere vreun motiv pentru a ne schimba poziţia' în negocierile asupra Brexit-ului, a subliniat totuşi şeful executivului irlandez într-o declaraţie pentru postul de televiziune public RTE. 

Atac dur 

În urmă cu trei săptămâni, Leo Varadkar a avertizat că legile UE nu pot fi schimbate doar pentru a satisface dorinţele Marii Britanii. ''Nicio relaţie care va exista în viitor între UE şi Marea Britanie nu va fi una de egalitate absolută. Suntem 27 de state membre, Marea Britanie este o ţară. Noi suntem 500 de milioane de oameni, Marea Britanie are 60 de milioane. Astfel, trebuie ca realităţi fundamentale să fie înţelese'', explica Varadkar. 

Negociatorii UE şi cei britanici speră să ajungă la un acord final privind Brexit-ul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel