Bloc de locuințe lovit de armata rusă în Kiev: Rusia spune că ucrainenii s-au bombardat singuri 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Rusia dă vina pe Ucraina pentru blocul de locuințe lovit de o rachetă duminică în Kiev. 

Ministerul apărării de la Moscova a susţinut luni că nu Rusia, ci Ucraina este de vină pentru lovitura de rachetă de duminică dimineaţa asupra unui bloc de locuinţe din Kiev, întrucât o rachetă antiaeriană ucraineană Buk ar fi interceptat eronat o altă rachetă antiaeriană, de tipul S-300, lansată tot de ucraineni şi care ar fi căzut peste respectiva clădire, transmite Reuters.

Rachete ruseşti au lovit în weekend capitala ucraineană pentru prima dată după câteva săptămâni. Autorităţile de la Kiev au anunţat că au fost afectate un bloc de locuinţe şi un loc de joacă de lângă o grădiniţă.

Rusia zice ca ar fi tras spre o fabrică de armament



Ministerul rus al apărării a comunicat că ţinta asupra căreia au fost lansate patru rachete era o fabrică de armament, însă sistemul de apărare antirachetă ucrainean Buk a interceptat în mod eronat o rachetă antiaeriană S-300 lansată tot de ucraineni, care a căzut pe o clădire rezidenţială "din cauza lipsei de coordonare între sistemele antiaeriene".

"Regimul de la Kiev a încercat să intercepteze rachete ruseşti de înaltă precizie cu arme antiaeriene staţionate în oraş", arată comunicatul de la Moscova.

Rusia a dezminţit de mai multe ori că atacă zone civile în cadrul aşa-numitei "operaţiuni speciale" - invazia în Ucraina - în ciuda multor imagini cu locuinţe distruse şi a estimărilor ONU conform cărora din 24 februarie, când a început războiul, au fost ucişi cel puţin 4731 de civili.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că loviturile de duminică asupra Kievului sunt încă o dovadă a "barbariei" agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. 

Negocierile Rusia-Ucraina sunt suspendate. Zelenski spune că nu e momentul

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus luni şefilor de stat din ţările G7, cărora li s-a adresat prin videoconferinţă la summitul lor, că nu este momentul potrivit pentru negocieri cu Rusia, el considerând că Ucraina trebuie mai întâi să-şi consolideze poziţia pe plan militar înainte de a relua aceste negocieri, a transmis preşedinţia franceză, potrivit AFP.

''Preşedintele Zelenski le-a dat tuturor un răspuns care a fost foarte clar, şi anume că încă nu este momentul potrivit pentru negociere, Ucraina va negocia când va fi în poziţia să facă acest lucru, adică atunci când ea va fi restabilit o poziţie de forţă'' pe plan militar, precizează Palatul Elysee.

Preşedintele Zelenski a insistat asupra ''necesităţii unui sprijin deplin, foarte operaţional pentru Ucraina'', care să-i permită ''restabilirea integrităţii teritoriale'' a ţării şi a cerut în acest scop mai multe echipamente militare ''astfel încât Ucraina să poată opri înaintarea Rusiei şi să-i împingă pe ruşi dincolo de liniile (frontului) din februarie'', când a început agresiunea rusă împotriva Ucrainei, mai menţionează preşedinţia franceză.

Aceasta adaugă că preşedintele francez Emmanuel Macron ''a spus foarte clar că nimic din ceea ce priveşte Ucraina nu va fi decis fără Ucraina'' şi că acesteia îi ''revine să stabilească momentul când poate intra în negocieri cu Rusia''.

Negocierile de pace ruso-ucrainene sunt în prezent suspendate, situaţie confirmată de ambele părţi. După reuniunea de la Istanbul din 29 martie nu a mai avut loc nicio întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. Discuţiile au continuat o perioadă online după acea dată, dar fără progrese. Rusia a acuzat Ucraina că a revenit asupra unor propuneri formulate la Istanbul şi presupune că aceste schimbări de poziţie sunt rezultatul unor influenţe ale Washingtonului asupra Kievului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel