Belgia. Locuitorii unui bloc din Gent, exasperați de românii care stau nelegal: "Scuipă când îi rugăm să fie mai liniștiți și ne apucă de gât“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Locuitorii unui bloc de locuințe din cartierul de locuințe sociale Nieuw Gent, Belgia, sunt deranjați de când ocupanții ilegali s-au mutat în zeci de apartamente goale de acolo. "Scuipă atunci când îi rugăm să fie mai liniștiți și ne apucă de gât dacă îndrăznim să spunem ceva despre gunoaiele pe care le lasă în urmă cu nerușinare", spune unul dintre rezidenți. Cei mai mulți dintre ocupanții ilegali par să fie din România.

"Prefer să nu mă mai uit afară, pentru că mi se face greață". Locuitoarea Ilyesse (20 de ani) rezumă bine situația. Este o priveliște tristă la intrarea într-unul dintre blocurile de apartamente din cartierul de locuințe sociale Nieuw Gent. Ceea ce ar trebui să fie în mod normal o peluză este acum presărat cu gunoaie. Saltele, mâncare stricată, scutece folosite, haine, pantofi, canapele vechi, arată ca o groapă de gunoi. Pescărușii și ciorile, între timp, și-au găsit deja drumul acolo și este, de asemenea, un festin pentru șobolani. "Câteodată îi vedem târându-se printre gunoaie, așa. Este de-a dreptul dezgustător", a spus un alt locatar.

În ultimele săptămâni și luni, rezidenții s-au plâns asociației de locuințe Thuispunt Gent de faptul că locatarii s-au instalat în apartamentele neocupate din bloc. Aceste apartamente goale - puțin mai puțin de jumătate din numărul total de unități de locuit - trebuiau să fie renovate pentru a primi noi chiriași, dar ocupanții ilegali au fost prea rapizi pentru societatea de locuințe.

 

Locuitorii unui bloc din Belgia, exasperați de românii care stau nelegal

 

Ilyesse are un singur cuvânt pentru groapa de gunoi de la ușa sa: "Dezgustător. Întotdeauna am fost învățat să arunc gunoiul în coșul de gunoi, asta este de nevăzut".

"Aseară a fost din nou premiu. A durat până la ora 2 dimineața până s-a făcut liniște", spun obosiți cuplul Pascal (55 de ani) și Anja (48 de ani). "Acei ocupanți ilegali fac o cantitate enormă de zgomot. Țipă. Copii care aleargă până târziu în noapte. Sau își dau muzica mult prea tare. Când fiul nostru a cerut să fie mai liniștit, l-au scuipat în față. Nu există niciun fel de respect".

"Nu mai îndrăznim să ieșim cu toții în același timp", a continuat cuplul. "Vecinii au fost deja jefuiți. Televizorul a fost furat. Și atenție, copiii ăștia nu merg la școală, dar învață alte lucruri. Odată am văzut unul dintre acei micuți jucându-se cu încuietoarea unei uși. Își trimit cu nerușinare odraslele la astfel de treburi".

Pentru Anja și Pascal, măsura este deplină: "Nu se mai poate continua așa. Noi nu ar trebui să plecăm, ei ar trebui să plece".

 

Locatarii, disperați: "Scuipă când îi rugăm să fie mai liniștiți și ne apucă de gât“

 

Vecina Samira Boujardine (55 de ani) resimte și ea în mod clar această problemă: "Mă simt ca o bombă cu ceas care va exploda într-o zi", oftează ea. "Unul dintre ocupanții ilegali m-a apucat deja o dată de gât când i-am cerut să se calmeze. Mă numesc spionul poliției pentru că, după părerea lor, mă amestec mereu în tot ceea ce se întâmplă".Și apoi, în șoaptă: "Sunt sigură că sunt implicate și droguri".

2. -imagine fara descriere- (sabrina-gent.jpg)

Cei mai mulți dintre ocupanții ilegali par să fie din România. Camionetele și rulotele lor sunt parcate în parcarea adiacentă. O femeie ne face semn din ușă. Spre deosebire de vecinii ei, Sabrina Drăgan (23 de ani) este dispusă să vorbească deschis cu jurnaliștii Nieuws Blad. "Puteți deja să luați notă: nu voi fi scoasă de poliție. Am o mamă bolnavă care suferă de cancer uterin și o fiică de cinci ani. Unde ar trebui să mergem eu și soțul meu dacă trebuie să plecăm de aici?". Sabrina este însărcinată în trei luni cu al doilea copil.

 

Româncă: „Nu voi fi scoasă de poliție, am o mamă bolnavă și un copil“

 

Problema ocupanților ilegali itineranți de origine est-europeană este cunoscută de mult timp în Gand. În urmă cu câteva zile, un judecător a ordonat evacuarea lor. În prezent, societatea de locuințe sociale depune toate eforturile pentru a pregăti această operațiune. Ea ar putea avea loc în două-trei săptămâni. Intenția este de a renova ulterior apartamentele goale cât mai curând posibil, astfel încât noii rezidenți să se poată muta, iar ocupanții ilegali să nu mai aibă nicio șansă. Primăria orașului Ghent nu a dorit să comenteze ieri și a sesizat compania de locuințe Thuispunt Ghent.

Marc Heughebaert , președintele societății rezidențiale Thuispunt Gent recunoaște problema și o ia în serios: "La mijlocul lunii ianuarie, lucrurile au escaladat complet aici. Ocupanții ilegali au fost nevoiți să plece în altă parte cu câteva săptămâni înainte și au început să caute o nouă locație. Din păcate, ochii lor au căzut pe blocul de locuințe sociale din Nieuw Gent. Grupurile de squatteri sunt de mult timp o problemă cunoscută în Gent. Când sunt evacuați de undeva, se mută din nou în altă parte. În acest fel, problema continuă să se deplaseze".

Blocul de locuințe nu prea are un viitor. "În timp, blocul de locuințe va fi demolat, dar asta doar pentru 2026-2027. Până atunci, rezidenții vor fi cazați acolo. Vom recalifica apartamentele ocupate abuziv. În prezent, dorim să facem tot posibilul pentru ca situația să se normalizeze cât mai repede. Suntem la fel de nedumeriți ca și rezidenții de ceea ce fac acești ocupanți ilegali".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel