Belgia. Mărturii cutremurătoare după ce școala prăbușită a omorât un român și alți patru muncitori: „Oamenii țipau și era sânge peste tot”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Belgia. Mărturii cutremurătoare după ce școala prăbușită a omorât un român și alți patru muncitori: „Oamenii țipau și era sânge peste tot”
Belgia. Mărturii cutremurătoare după ce școala prăbușită a omorât un român și alți patru muncitori: „Oamenii țipau și era sânge peste tot”

Ieri seară a avut loc o comemorare la Nieuw Zuid pentru cei cinci muncitori, dintre care doi sunt cetățeni moldoveni, unul român și doi portughezi, care și-au pierdut viața vineri, când noua clădire pentru o școală primară s-a prăbușit. La curtea din Jos Smolderenstraat, localnicii și colegii victimelor și-au exprimat condoleanțele și au depus flori.

Doctorul Solange Lintermans a fost prezent și el la comemorare. Lucrează la clinica Carpe de peste drum și a văzut tot ce s-a întâmplat vineri după-amiază.

Citește și Belgia. Ei sunt muncitorii morți, dintre care un român, după ce o școală s-a prăbușit: „Erau băieți grozavi!” - VIDEO

„Brusc, o parte a clădirii s-a prăbușit. Am mers direct la fața locului. Sunt dermatolog și colegii mei lucrează și la estetică, așa că nu am putut decât să acordăm primul ajutor, să dezinfectăm rănile și să facem un triaj. În calitate de vorbitor de franceză, am putut, de asemenea, să vorbesc puțin cu muncitorii români din construcții. Era important să rămână conștienți”, a spus medicul.

 

„Am sunat în mod repetat pentru a întreba unde este ambulanța”

 

Între timp, au așteptat serviciile de urgență: „Nu au fost imediat la fața locului, așa cum susține guvernul. Era vineri după-amiază și traficul era blocat. Am sunat în mod repetat pentru a întreba unde este ambulanța. Când a ajuns în cele din urmă, s-a dovedit că nu era prezent niciun doctor. Unul dintre colegii mei s-a dus apoi la spital pentru a lua unul”.

Citește și Belgia. Român, mort după ce o școală s-a prăbușit. Alți patru conaționali sunt în stare foarte gravă

„Ca medic sunt obișnuit cu tragedii, însă acest lucru a fost îngrozitor. Sunt încă devastat”, a mai spus doctorul.

 

„Oamenii strigau și era sânge peste tot”

 

Muncitorii din construcții Said și Ali lucrau la parter vineri după-amiază. „Era cam 14:15, era timpul să curățăm treptat și să mergem acasă. Apoi am auzit o bubuitură uriașă deasupra noastră”. La început nu au fost îngrijorați: „Cu două zile mai devreme a căzut un palet de pietre și a făcut același zgomot”. Dar apoi a venit un alt zgomot, urmat de un al treilea. „A fost ca o avalanșă. Apoi ne-am dat seama că ceva nu era în regulă și am fugit afară. Când ne-am uitat înapoi, am văzut că o parte din clădire dispăruse. Oamenii strigau și era sânge peste tot. Pentru o clipă am crezut că suntem în vis, dar acest lucru a fost real”.

Cei doi muncitori în construcții s-au repezit imediat în ajutorul colegilor lor, dar nu au putut face nimic: „Au încercat să iasă de sub schela prăbușită și moloz, dar de multe ori nu am putut ajunge la ei, pentru că totul era atât de instabil. Și pompierii au avut de suferit”

Said și Ali sunt încă cu sufletul la gură: „Acest lucru este ireal, cel mai rău pe care l-am experimentat vreodată. A fost la propriu și la figurat o lovitură grea. Acum nu putem decât să comemorăm morții și să le dorim răniților o recuperare rapidă. Și mai presus de orice, sper că acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată”.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel