Belgia. Românii, cei mai numeroși străini care mor pe străzile din Bruxelles. Aproape 800 de persoane moarte în 15 ani

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Belgia. Peste 700 de persoane au murit pe străzile din Bruxelles în 15 ani, majoritatea fiind români
Belgia. Peste 700 de persoane au murit pe străzile din Bruxelles în 15 ani, majoritatea fiind români

În 15 ani, cel puțin 762 de persoane au murit pe străzile din Regiunea Bruxelles, potrivit recensământului colectivului Les Morts de la Rue, citat miercuri de Le Soir.

 

„Credem că de fapt în realitate ar fi mai mulți morți în stradă de atât, deoarece nu toate informațiile despre decese ajung la noi”, comentează Florence Servais, coordonatorul acestei asociații care are grijă să organizeze înmormântări pentru cei fără adăpost încă din 2005.

„După 15 ani de activitate, facem o primă evaluare. Una dintre primele observații este tocmai aceea că decesele foștilor locuitori ai străzii au loc în mod egal pe tot parcursul anului. Nu sunt mai multe iarna decât vara. De aceea, este necesar să se îndepărteze de o politică care să-i ajute doar iarna. Este nevoie să se propună soluții structurale reale, care să aducă o schimbare profundă și de durată pentru persoanele fără adăpost și pentru condițiile lor de viață”, a mai precizat Servais.

 

Românii sunt cei mai numeroși străini din Belgia care mor pe stradă


Între 2005 și 2020, au fost organizate 518 ceremonii pentru morții din stradă. În total, 57% dintre aceste ceremonii au fost organizate de sau în colaborare cu asociația Les Morts de la Rue. 40% au fost organizate de familia decedatului și 144 de persoane au fost repatriate în țara de origine.

„Am aflat de moartea a aproape de opt ori mai puține femei decât bărbați, în timp ce aproape 25% dintre locuitorii străzii sunt femei”, spune și Delphine Struyf, ofițer de comunicare.

Cifrele asociației arată, de asemenea, că oamenii străzii mor adesea în spital (45%), într-un azil de bătrâni (11%) sau la cazare (16%). Românii fără adăpost sunt străinii din Belgia care mor cel mai frecvent pe stradă, urmați de polonezi și marocani.

Aceste date arată dificultățile pentru persoanele care și-au părăsit țara de orgiine de a găsi cazare și de a avea acces la asistență medicală și la drepturile lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel