Bănescu, despre copilul botezat, decedat la Suceava: „Am transmis rugămintea urgentării anchetei”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a declarat luni că Patriarhia nu are încă acces la detaliile concrete ale dublei anchete aflate în desfăşurare în legătură cu decesul unui bebeluş în urma ritualului de botez la o biserică din municipiul Suceava, dar a transmis rugămintea urgentării anchetei la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

„În legătură cu tragicul caz al copilaşului decedat în această dimineaţă la Suceava, trebuie să precizez că Patriarhia nu are încă acces la detaliile concrete ale dublei anchete aflate în desfăşurare. Am transmis rugămintea urgentării anchetei la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Rezultatul acesteia, coroborat cu rezultatul anchetei judiciare făcute de autorităţile laice, va fi făcut public de Arhiepiscopie. Cât mai curând posibil. Momentan, aceasta a publicat pe site-ul său un 'Cuvânt pastoral' dedicat situaţiei atât de dureroase create acolo", afirmă Bănescu într-un comunicat transmis presei.

Citește și PETIȚIE pentru a schimba ritualul botezului, după MOARTEA bebelușului de la Suceava

El spune că "poziţia Patriarhiei Române este una de profundă compasiune faţă de familia copilaşului decedat, atât de greu încercată acum şi a cărei durere nici nu o putem înţelege deplin".

`Personal, dar şi în numele instituţiei pe care o reprezint, transmit şi pe această cale sincere condoleanţe îndureratei familii Ungureanu", a transmis Vasile Bănescu.

 

Vasile Bănescu: „Există şi posibilitatea botezării prin turnarea apei pe creştetul copilaşului”

 


Potrivit Purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, "Taina Botezului, conform canoanelor apostolice, se oficiază în Bisericile Ortodoxe de către preot sau episcop prin întreită 'afundare' în numele Sfintei Treimi".

„Această afundare durează două/trei secunde şi presupune protejarea strictă a copilaşului, al cărui spate şi a cărui ceafă sunt sprijinite cu mâna dreaptă, gura şi nasul fiind protejate atent de căuşul mâinii stângi, în aşa fel încât acesta să nu poată înghiţi niciun strop de apă în secundele cât este afundat rapid de trei ori. Această scurtă afundare se face după ce oficiantul Tainei se asigură că pruncul a inspirat aer. Există şi posibilitatea botezării prin turnarea apei pe creştetul copilaşului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi, această decizie putând fi luată în cazuri de necesitate sau în funcţie de starea de sănătate a copilaşului", a mai transmis Vasile Bănescu.

Un copil a decedat, luni, după ce a făcut stop cardio-respirator cu o zi înainte, în urma efectuării ritualului de botez la o biserică din municipiul Suceava, în timpul căruia ar fi fost complet scufundat în apă. Bebeluşul în vârstă de o lună şi jumătate a murit în spital la câteva ore după ce a fost adus, duminică, de la Biserica "Sf. Constantin şi Elena" din Suceava, unde avea loc ritualul de botez. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel