Avertismentul ANAF pentru români: Fiți atenți de unde cumpărați mașini! Se vând autoturisme de lux prin firme „fantomă”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Avertismentul ANAF pentru români: Fiți atenți de unde cumpărați mașini! Se vând autoturisme de lux prin firme „fantomă”
Avertismentul ANAF pentru români: Fiți atenți de unde cumpărați mașini! Se vând autoturisme de lux prin firme „fantomă”

Un număr de 78 de firme din alte state membre ale Uniunii Europene, interpuse în achiziţii intracomunitare de autoturisme rulate, în valoare de 80 milioane de euro, care au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 16 milioane de euro, au fost identificate în România în perioada 2022 - 2023, potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

„În contextul intensificării verificărilor comerţului cu autoturisme de lux rulate, pentru prevenirea şi împiedicarea fraudării bugetului de stat, în perioada 2022- 2023, în România, au fost identificate 78 de firme din alte state membre UE interpuse în achiziţii intracomunitare de autoturisme rulate (în valoare de 80 milioane de euro), care au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 16 milioane de euro. ANAF recomandă analizarea cu atenţie a acestor achiziţii, având în vedere că tranzacţiile utilizează firme interpuse din Bulgaria şi Slovacia pentru refacturarea autoturismelor, 95% dintre ele fiind de tip "fantomă". Astfel, se previne pierderea sumelor plătite la achiziţionarea de autoturisme de lux rulate provenite din Germania şi Franţa, prin intermediul platformelor de vânzare online”, avertizează ANAF.

 

Au fost identificate şi indisponibilizate 78 autoturisme de lux 



În context, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF monitorizează intensiv achiziţiile intracomunitare de autoturisme de lux rulate. În data de 16 martie, aceştia au verificat 37 de autovehicule cu numere temporare din alte state şi 67 de platforme şi trailere de transport autoturisme rulate, în punctele de trecere a frontierei din Nădlac, Vărşand, Turnu şi Cenad.

Astfel, au fost identificate şi indisponibilizate 78 autoturisme de lux rulate, care aparent tranzitau România către Bulgaria, sau erau refacturate de firme interpuse de tip „fantomă” din Slovacia, Italia sau Ungaria.

„Pentru prevenirea riscului fiscal al descărcării şi valorificării acestora s-au verificat atât furnizorii şi beneficiarii reali, cât şi traseul transportului, iar transportatorii au fost înştiinţaţi că trebuie să descarce în România doar în prezenţa inspectorilor antifraudă fiscală. Datele din analiza de risc fiscal referitoare la firmele implicate în fraudarea TVA provin din schimbul de date ANAF-RAR şi Eurofisc, din platformele de anunţuri online şi din petiţii sau sesizări”, precizează ANAF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel