Avertisment: Modificarea legii proprietăților agricole produce un JAF public de 6,5 miliarde de euro

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Prin proiectul de lege de modificare şi completare a Legii 1/2000 privind proprietatea terenurilor agricole şi forestiere se încearcă un jaf de 6,5 miliarde de euro din patrimoniul public al statului român, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva, Silviu Geană, marţi, în timpul protestului organizat de silvicultori în faţa Parlamentului.

"I-am spus acum o săptămână ministrului Finanţelor că prin acest proiect de lege nu se încearcă altceva decât un jaf de 6 miliarde de euro, jaf din patrimoniul public al statului român, iar Ministerul de Finanţe este garantul patrimoniului public al acestui stat, aşa cum este el", a declarat liderul de sindicat.

"Beneficiari ai acestui jaf naţional între 3 şi 6,5 miliarde de euro sunt, în opinia noastră, unităţile de cult, precum şi aceste asociaţii care se vor înfiinţa pe bazele fostelor comunităţi grănicereşti", a adăugat Silviu Geană, pentru AGERPRES.

Aproximativ 100 de membri ai Federaţiei Silva au pichetat, marţi, sediul Camerei Deputaţilor, nemulţumiţi de proiectul de lege privind modificarea legii dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi forestiere.

Sindicaliştii din silvicultură solicită plenului Camerei Deputaţilor şi Comisiei pentru agricultură respingerea proiectului de lege PL-x nr. 9/2019 de modificare şi completare a Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, "prin care se urmăreşte legiferarea împroprietăririi fără drept cu terenuri agricole sau forestiere a formelor asociative ale comunităţilor din fostele regiuni grănicereşti, respectiv împroprietărirea fără drept cu terenuri forestiere în suprafaţă de până la 30 de hectare din fondul forestier proprietate publică a statului, a unităţilor de cult care au deţinut în folosinţă sau administrare şi nu în proprietate astfel de suprafeţe", potrivit mesajului citit de Silviu Geană în faţa protestatarilor.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva şi un alt reprezentant al protestatarilor silvicultori au intrat marţi la Camera Deputaţilor pentru a depune două petiţii din partea sindicaliştilor.

"Nu sunt primele petiţii pe care le depunem, am depus petiţii similare şi în acţiunile noastre anterioare. Astăzi o petiţie e adresată domnului preşedinte al Camerei Deputaţilor şi una adresată domnului preşedinte Alexandru Stănescu, preşedintele Comisiei de Agricultură şi Silvicultură. Noi ne facem datoria şi le aducem la cunoştinţă revendicările noastre. Principala revendicare este legată de proiectul de modificare şi completare a Legii 1/2000, lege de reconstituire a dreptului de proprietate, care, prin acest PL-x numărul 9/2018, se încearcă a fi transformată şi denaturată într-o lege de împroprietărire. Practic, Legea 1/2000 este lege pentru reconstituirea dreptului de proprietate, dar ca să reconstitui ceva, trebuie să fi avut anterior, ori PL-x 9 încearcă să legifereze împroprietărirea anumitor unităţi de cult şi de asemenea împroprietărirea unor forme asociative ale comunităţilor grănicereşti", a afirmat Silviu Geană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel