Autoritățile locale angajează recenzori pentru Recensământul Populației și Locuințelor. Condiții minime pentru angajare

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Autoritățile locale angajează recenzori pentru Recensământul Populației și Locuințelor. Condiții minime pentru angajare
Autoritățile locale angajează recenzori pentru Recensământul Populației și Locuințelor. Condiții minime pentru angajare

Autoritățile locale angajează recenzori pentru Recensământul Populației și Locuințelor (RPL), care va demara în luna martie. Cei mai mulți recenzori sunt la nivelul municipiului Focșani, unde este nevoie de 98 de persoane, fiecare având atribuții specifice.

Potrivit unui anunț al Primăriei Focșani, la nivelul municipiului este nevoie de 14 recenzori pentru autorecenzarea asistată (ARA); 74 recenzori pentru colectarea datelor RPL; 9 recenzori-șefi pentru monitorizarea/coordonarea colectării datelor RPL și un coordonator la nivel de UAT pentru monitorizare/coordonare. Aceste persoane vor avea contracte de prestări servicii pentru activitățile ce urmează să fie desfășurate. Recenzorii vor trebui să participe la instruirea organizată de Unitatea Județeană de Implementare a Recensământului, la colectarea datelor în teren.

Autorecenzarea asistată se va desfășura în perioada 14 martie-15 mai, iar recenzarea prin efectuarea interviului de către un recenzor în perioada 16 mai – 17 iulie. Autorecenzarea asistată va avea loc în spațiile desemnate de Primăria Focșani unde recenzorii ARA vor ajuta cetățenii la completarea formularelor.  Persoanele care vor să aplice pentru aceste posturi trebuie să fie disponibile să lucreze pe teren, în program prelungit, în medie 8 ore pe zi (până la sfârşitul zilei) dar să fie disponibili să lucreze și în zilele de sâmbătă și duminică. 

Un număr mare de recenzori va fi angajat și la Primăria Adjud. Municipalitatea a anunțat că are nevoie de 5 recenzori pentru autorecenzare asistată (ARA); 15 recenzori pentru colectarea datelor RPL; 2 recenzori-șefi pentru monitorizarea/coordonarea colectării datelor RPL. Termenul pentru depunerea cererilor este 20 februarie.

Plata personalului de recensământ a fost stabilită prin hotărâre de guvern. Atât pentru recenzorii ARA (autorecenzare asistată), cât și pentru cei care fac recensământul pe teren se va face pe baza unui contract de prestări servicii, în funcţie de numărul de chestionare completate compuse din mai multe secțiuni cu grade de complexitate diferite, la un tarif de 7 lei pentru „Secțiunea pentru recenzarea persoanei” şi 3,5 lei pentru „Secțiunea pentru recenzarea locuinţei”, inclusiv „Secțiunea pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit”. Înregistrarea datelor va fi realizată electronic, cu ajutorul tabletelor. De altfel, acest recensământ va fi 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor, la fel ca la recensământul agricol derulat anul trecut.

 

Zi liberă pentru salariații care completează online chestionarul

 

În premieră pentru statistica românească, la Recensământul Populației și Locuințelor 2021 va fi oferită posibilitatea autorecenzării online care va fi realizată prin intermediul platformei realizate special, www.recensamantromania.ro. Autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC, iar chestionarul pentru autorecenzare va fi disponibil în limba română și în limbile minorităţilor naţionale precum și în limba engleză. Autorecenzarea se va desfășura în perioada 17 martie – 15 mai 2022. Salariații care optează pentru autorecenzarea online vor primi o zi liberă, plătită, de la angajator, conform legislației speciale.

„Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode. Dovada autorecenzării on-line se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de soluția informatică funcțională pe site-ul recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ RPL2021. Angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzării on-line au obligația de a le acorda acestora ziua liberă, plătită, prevăzută la alin. (1), la o dată stabilită de comun acord cu persoanele îndreptățite. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării. Se acordă o singură zi liberă, plătită, unei persoane salariate, indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine și pentru alți membri ai gospodăriei, sau pentru alte persoane conform prevederilor art. 43 din prezenta ordonanță de urgență”, se arată în OUG 19 din 2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel