Zelenski: Autoritățile din Rusia pregătesc populația pentru un război nuclear

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Autoritățile din Rusia ar fi început să pregătească populația pentru un război nuclear, susține liderul ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul unui interviu la BBC. 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că oficialii ruși au început să-și "pregătească societatea" pentru o eventuală utilizare a armelor nucleare în război.

"Ei încep să își pregătească societatea. Asta este foarte periculos. Ei nu sunt pregătiți să o facă, să o folosească. Dar ei încep să comunice. Nu știu dacă o vor folosi sau nu. Cred că este periculos chiar să vorbim despre asta", a spus Zelenski într-un interviu acordat BBC.

Președintele ucrainean a adăugat în ucraineană: „Ceea ce vedem este că populației în putere din Rusia îi place viața și, prin urmare, cred că riscul folosirii armelor nucleare nu este atât de clar precum spun unii experți, pentru că ei înțeleg că nu există nicio cale de întoarcere după ce le-au folosit, nu numai pentru istoria țării lor, ci și  pentru ei înșiși ca personalități.”

Zelenski nu a cerut lovituri asupra Rusiei

 

Liderul ucrainean a negat că ar fi cerut lovituri asupra Rusiei, îndemnând în schimb la impunerea de sancțiuni preventive împotriva Moscovei.

În cadrul unei discuții cu un think tank australian, Zelenski a declarat joi că el crede că loviturile sunt necesare pentru a exclude orice utilizare a armelor nucleare.

El nu a intrat în detalii cu privire la ce fel de lovituri a vrut să spună, dar remarcile sale au fost denunțate de Kremlin ca fiind "un apel la declanșarea unui nou război mondial".

Vorbind pentru BBC, Zelenski a declarat că cuvântul pe care l-a folosit în ucraineană a fost înțeles greșit.

El a spus: "După această traducere, rușii au făcut cum au vrut ei, cum le este util, și au început să îl retraducă în alte direcții. Am cerut lumii să acționeze acum, deoarece amenințările Rusiei reprezintă un "risc pentru întreaga planetă. Tot ce îi este frică lui Putin nu este un atac nuclear. Îi este frică de societatea sa, de poporul său. Pentru că numai acest popor îl poate înlocui, îl poate deposeda de putere și o poate da altei persoane".

Aproximativ 2.500 de kilometri pătrați de teritoriu eliberat în ultima contraofensivă

 

Armata ucraineană a eliberat aproape 2.500 kilometri pătraţi din teritoriul controlat de forţele ruse în cursul ultimei sale contraofensive lansate la sfârşitul lui septembrie, a afirmat vineri preşedintele Volodimir Zelenski, notează AFP.

„Numai în această săptămână, soldaţii noştri au eliberat 776 de kilometri pătraţi de teritoriu în estul ţării noastre şi 29 de localităţi, dintre care şase în regiunea Lugansk. În total, 2.434 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru şi 96 de localităţi au fost deja eliberate de la începerea acestei operaţiuni ofensive”, şi-a exprimat el satisfacţia în discursul său zilnic publicat pe reţelele sociale.

În ultimele zile, trupele Kievului au efectuat un al doilea progres important, în zona Harkov (nord-est), dar şi în sud, în apropiere de Herson, oraş controlat de ruşi.

La mijlocul lui septembrie, preşedintele ucrainean a indicat că armata sa a eliberat aproape 6.000 de kilometri pătraţi într-o primă contraofensivă lansată la începutul lui septembrie.

Armata ucraineană a anunţat la începutul lui septembrie o contraofensivă în sud, apoi în regiunea Harkov, la frontiera cu Rusia în nord-estul ţării, forţând soldaţii Moscovei să se retragă spre alte poziţii.

Forţele ruse au revendicat vineri primele câştiguri în estul Ucrainei, după o serie de eşecuri usturătoare pe mai multe fronturi, dar Kievul pare să aibă iniţiativa, îndemnând soldaţii ruşi să aleagă capitularea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel