Austria, Grecia, Danemarca și Cehia - „scrisoare de incendiu“ către Ursula von der Leyen: „Găsiți o soluție rapidă!“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Livrarea vaccinului Johnson & Johnson este în pericol, scrie cancelarul Austriei, Sebastian Kurz și alți trei șefi de guvern din UE. Kurz și omologii săi din Cehia, Grecia și Danemarca i-au trimis o scrisoare urgentă președintei comisiei Europene,  Ursula von der Leyen, să se grăbească procedurile de achiziție pentru vaccinul Johnson.

Următorul vaccin ar putea ajunge în curând în Uniunea Europeană: în SUA, compania farmaceutică Johnson & Johnson a solicitat, joi, aprobarea de urgență a vaccinului său pentru coronavirus. Cererea de aprobare pentru UE ar trebui să urmeze în următoarele săptămâni. Aceasta ar fi o veste bună: pentru că este de ajuns un singur rapel și este mult mai ușor de stocat.

Dar chiar și cu aceasta ar putea exista probleme de livrare! Patru șefi de guvern europeni avertizează în acest sens într-o scrisoare de avertizare scrisă în limba engleză către șefa Comisiei Ursula von der Leyen. În plus, ei îl îndeamnă pe șeful UE să se grăbească - cu privire la vaccinul Johnson & Johnson și în discuțiile cu alți potențiali furnizori de vaccin, potrivit Bild.de.

Aprecieri pentru „mesajul puternic” adresat AstraZeneca

 

Scrisoarea, pe care ziarul „Bild” a catalogat-o drept „neceremonioasă scrisoare de incendiu”, a fost semnată de Kurz împreună cu premierul ceh Andrej Babiš, prim-ministru al Danemarcei Ministrul, Mette Frederiksen și premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Deși începe cu „Draga Ursula”, ceea ce urmează ulterior ar putea fi interpretat ca o presiune blândă asupra UE, care nu a fost încă remarcată prin acțiuni deosebit de rapide în timpul blocării din primăvară.

„Suntem foarte mulțumiți că există acum o presiune comună puternică asupra producătorilor de vaccinuri”, scriu cei patru șefi de guvern. „În primul rând vă mulțumesc pentru „mesajul puternic” adresat AstraZeneca despre „comportamentul inacceptabil” al grupului britanic-suedez. "Se pare că înțelegeți amploarea situației acum", mai notează cei 4 premieri.

„Rezolvați această problemă cât mai curând posibil“


După aceea, însă, semnatarii încep să intre în miezul problemei: fuseseră informați că vaccinul de la Johnson & Johnson ar trebui expediat în SUA pentru producția finală. "Dacă acest lucru pune în pericol accesul UE la vaccin, ar trebui să abordăm această problemă cât mai curând posibil, pentru a găsi o soluție comună cu compania și astfel să garantăm aprovizionarea europeană", a scris Kurz împreună cu ceilalți trei șefi de guvern.

În plus, trebuie să pășim pedala de accelerație la Bruxelles atunci când vine vorba de negocierea contractelor cu alți producători de vaccinuri: „Timpul este esențial”, a spus Kurz. Cei patru șefi de guvern sugerează doar cuvinte mai conciliante la sfârșitul „scrisorii de incendiu”: „Așteptăm cu nerăbdare să continuăm cooperarea de succes cu dvs. în următoarele săptămâni și luni, care va fi decisivă pentru noi toți”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel