EXCLUSIV  Austria. Cuplu de români, mărturii din „captivitatea” de la graniță: „Polițiștii ne ziceau: marș mai repede!”. EXCLUSIV (FOTO)

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

La Nickelsdorf, granița dintre Austria și Ungaria, sute de români stau cu orele blocați într-o parcare până se va da drumul la coridorul special pe care autoritățile din Ungaria l-au deschis la intervenția MAE român.

Așa se întâmplă cu Anca și Ionuț, doi șoferi profesioniști, din Belgia, cărora li s-a încheiat contractul de muncă și sunt nevoiți să se întoarcă în țară. Ei au ajuns de dimineață la graniță și au spus, pentru StiriDiaspora.ro, faptul că polițiștii s-au comportat foarte urât, iar condițiile în care sunt ținuți sunt de așa natură de parcă ar fi în închisoare.

(w670)

„Poliția rutieră ne-a deviat într-o parcare la aproximativ 20 de kilometri de Ungaria. Tot ziceau ”marș mai repede!”. Păcat că nu i-am filmat! Stăm aici ore bune și e doar o clădire cu câteva toalete unde mergem toți. Parcarea este cu gard, iar polițiștii sunt peste tot să ne păzească să nu plecăm de aici. Ei poartă toți măști, au bandă lipită peste tot să nu te apropii de ei, dar noi stăm înghesuți cu sutele în parcarea asta fără nicio protecție. Te bagă aici cu forța practic. Parcă am fi la închisoare”, au precizat Anca și Ionuț pentru StiriDiaspora.ro.

 

„Preferăm să păstrăm distanța”

 

Cuplul de români a mai spus că majoritatea celor de la graniță veneau din Belgia sau Marea Britanie, însă n-a auzit pe nimeni să vină din Italia. De altfel, nici nu ar fi fost posibil, pentru că autoritățile din Austria nu i-ar fi lăsat să intre. Totodată, Anca și Ionuț au spus că un cort de la Crucea Roșie a fost montat în parcare și le-a oferit apă, mere și gogoși, însă starea de sănătate nu le-a verificat-o nimeni. 

(w670)

„Nu este niciun market aici. A venit Crucea Roșie cu un cort și au adus apă, apoi au împărțit pere și gogoși. Noi nu ne-am băgat că erau buluc toți acolo și preferăm să păstrăm distanța. Mai spun să nu împrăștiem virusul, însă ne-au băgat pe toți grămadă aici, iar dacă cumva unul este infectat poate răspândi la mai mulți și venim cu el în România.

Sunt și familii cu copii mici cărora le este foarte greu. Situația este grea, mai ales că trebuie să stăm cu toții în același loc și să așteptăm câteva ore bune”, au conchis Anca și Ionuț.

Până la această oră sunt în jur de 200 de mașini și aproximativ 500 de români care așteaptă la graniță. Anca și Ionuț au spus că estimează că se vor aduna circa 2000 de oameni. 

(w670)

La ora 21.00 se va deschide coridorul special pentru români, iar când vor ajunge în țară vor fi preluați de DSP, verificați, iar cei care vin din zonele galbene vor sta în autoizolare. Cei care vin din zonele roșii vor fi conduși de polițiști și jandarmi în centrele de carantinare. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel