Au condus din Italia, ca să rămână înzăpeziţi la câţiva kilometri de casă: „Nu ne-a anunţat nimeni nimic. Stăm şi noi, e blocat tot”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Au condus din Italia, ca să rămână înzăpeziţi la câţiva kilometri de casă: „Nu ne-a anunţat nimeni nimic. Stăm şi noi, e blocat tot”
Au condus din Italia, ca să rămână înzăpeziţi la câţiva kilometri de casă: „Nu ne-a anunţat nimeni nimic. Stăm şi noi, e blocat tot”

Iarnă istorică în Moldova. Pentru prima dată, am avut cod roşu de viscol şi ninsori în luna aprilie. Zeci de drumuri naţionale şi judeţene au fost închise, la fel şi toate şcolile din Iaşi, Botoşani şi Neamţ. 655 de oameni din 12 judeţe au rămas înzăpeziţi şi au fost salvaţi din nămeţi. O femeie a născut acasă, asistată prin telefon de un asistent medical pentru că ambulanţa nu putea ajunge. Două vecine au devenit moaşe de ocazie.

E o primăvară de pomină în nordul ţării. Codul roşu a paralizat drumurile principale din patru judeţe şi troienele au blocat sute de oameni în maşini sau în propriile gospodării. Sunt imagini dramatice cu misiuni de salvare nemaiîntâlnite în luna aprilie.

 

Blocată de nămeţi, o femeie din Botoşani a născut asistată prin apel video

 

Zăpezile uriaşe şi viscolul au împiedicat ambulanţa să ajungă la o gravidă dintr-un sat din Botoşani. Astfel că, două vecine au devenit moaşe de ocazie, asistate prin video call de salvatori: "Atenţie la mine! Copilul înveleşte-l cu un cearceaf şi cu păturile alea. Înveleşte copilul că dacă nu, intră în hipotermie. Ia să-l văd cum arată. Da, e bine, copilul e bine".

Miracolul telemedicinei a adus pe lume o fetiţă perfect sănătoasă de aproape 3 kilograme. "I-am şi zis: Pregăteşte-te să naşti cu mine! Şi o să fie totul bine. Când s-a auzit acel ţipăt a fost o bucurie imensă! Sprijinul doamnei a fost esenţial şi pentru mine doamna este un erou", spune Relu Chiriac, asistent medical. De dimineaţă, mama şi copilul au ajuns în cele din urmă la spital.

 

Iarnă istorică în Moldova

 

Ultimele 24 de ore au fost o luptă inegală cu furia iernii, relatează Observator. Ca să scoată la liman drumurile de acces pentru bolnavi, 16 jandarmi din Botoşani au făcut potecă la spitalele din oraş. Ninsorile abundente au prins ca într-o capcană zeci de maşini. La multe dintre ele, salvatorii au putut ajunge doar cu şenilatele. 655 de oameni din 12 judeţe au rămas înzăpeziţi, 424 dintre ei, doar în judeţul Botoşani. La nivel naţional, au fost înregistrate 900 de apeluri la 112. 72 de oameni au fost adăpostiţi de ger la primăriile din zonă. 

Pe drumul care leagă Botoşaniul de Suceava, mai bine de 100 de maşini au înţepenit în nămeţi. O familie care se întorcea din Italia a rămas blocată la câţiva kilometri de casă. „Nu ne-a anunţat nimeni nimic. Stăm şi noi, e blocat tot”, spun ei. Mai mulţi bolnavi care aveau nevoie de dializă au luptat la propriu cu zăpezile pentru propria viaţă. 

Orele au trecut, iar la lumina zilei, oamenii s-au trezit în aceeaşi situaţie fără ieşire. "Socrii mei au stat toată noaptea trecută vreo 15 ore aici şi s-a terminat motorina. Echipajele de jandarmi cu şenilata i-au dus în oraş, eu am rămas să scot maşina", povesteşte un şofer.

 

TIR-uri blocate de zăpadă de 30 de ore

 

Răbufnirea iernii s-a simţit puternic şi în Iaşi.

La ieşirea din comuna Grajduri, pe drumul care duce spre Vaslui, mai multe TIR-uri şi maşini stau de aproape 30 de ore neclintite. "(n.r. Stau) de ieri dimineaţă, de la ora 7. De 30 de ore. Nici nu ne putem întoarce. Nicio şansă", zice un şofer de TIR.

 

Strat de zăpadă de peste jumătate de metru

 

„Ne putem da seama cât de mare a fost stratul de zăpadă pe carosabil aici, uitându-ne la ce a rămas în urma utilajelor de deszăpezire. S-au format munţi de nămeţi mai mari de 4 metri”, arată Clara Mihociu, reporter Observator. La câţiva kilometri distanţă, în Bârnova, stratul de zăpadă măsoară peste jumătate de metru, cel mai mare din ţară şi un record pentru luna aprilie. Utilajele sunt neputincioase în faţa stratului uriaş de zăpadă.

Unii localnici au luat pe cont propriu lupta cu "Iadul Alb". La cei 73 de ani ai săi, nea Gheorghe s-a trezit cu noapte-n cap să scape din capcana de zăpadă. "Ne deblocăm singuri, ce să facem", oftează el. Un jandarm din Iaşi a devenit erou pe Internet, după ce a salvat un căţeluş îngropat în zăpadă. Animalul, care părea că petrecuse câteva ore bune sub nămeţi, a fost scos la lumină, uscat și dus la căldură.

Alte scene incredibile din filmul iernii de aprilie s-au petrecut la Suceava. Un copac se prăbuşeşte sub povara zăpezii peste maşinile din parcare. Iar la Iaşi, acoperişul unei tipografii s-a surpat din cauza nămeţilor uriaşi. Oamenii s-au trezit prizonieri în Regatul Zăpezii. 

 

Vremea de iarnă a anulat zboruri

 

Vremea a dat peste cap şi traficul aerian. Nicio cursă nu a mai decolat de pe aeroportul din Suceava din cauza vremii. "Deja am pierdut avionul cu străzile care sunt, am luat alt bilet cu 345 de euro aici. Aseară ne-a anulat zborul, ne-a ţinut afară o ora jumătate, nu ne-a spus nimic", plânge o femeie.

 

Prognoza meteo. Cum va fi vremea

 

Cel mai frig a fost în această dimineaţă în Botoşani, -6 grade Celsius. Iar la Iaşi, -5 grade. Vremea rea nu se dă bătută prea curând. Codul roşu de viscol şi ninsori a fost înlocuit de unul portocaliu, valabil până la ora 22:00, în şase judeţe din estul şi nordul ţării. Mâine va fi tot iarnă în Transilvania şi în Maramureş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel