Astăzi este Ziua Românilor de Pretutindeni. La mulți ani tuturor celor care și-au construit destine noi departe de țară!

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Românii iubesc tricolorul (Sursa foto: Agerpres)
Românii iubesc tricolorul (Sursa foto: Agerpres)

Astăzi este Ziua Românilor de Pretutindeni. E ziua în care îi sărbătorim pe cei plecați departe de casă, pentru a-și construi vieți și destine noi, poate mai bune. E ziua românilor din străinătate, principalii investitori externi ai României. 

Protejarea moştenirii culturale şi identităţii româneşti a comunităţilor istorice din ţările vecine, a drepturilor persoanelor aparţinând acestor comunităţi româneşti, este o prioritate, afirmă ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

"Suntem în dialog constant cu comunităţile româneşti din străinătate pentru consolidarea legăturilor dintre acestea cu ţara şi pentru promovarea valorilor identitare româneşti şi a moştenirii noastre istorice şi culturale. Protejarea moştenirii culturale şi identităţii româneşti a comunităţilor istorice din ţările vecine, a drepturilor persoanelor aparţinând acestor comunităţi româneşti este o preocupare constantă şi prioritară în activitatea noastră", spune Bogdan Aurescu, într-un mesaj transmis duminică, cu prilejul marcării Zilei Românilor de Pretutindeni.

"Guvernul României, cu sprijinul MAE, va continua, prin toate demersurile posibile, să acţioneze pentru a obţine garantarea conservării şi afirmării identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice şi a protejării drepturilor identitare ale românilor din afara graniţelor. Obiectivul principal este ca persoanele aparţinând acestor comunităţi de români să se bucure pe deplin de aceste drepturi, la standard european. Această problematică se regăseşte permanent în dialogul politic şi diplomatic la toate nivelurile cu statele unde trăiesc aceste comunităţi, inclusiv prin intermediul mecanismelor bilaterale create în acest scop", adaugă şeful MAE, potrivit Agerpres.

Fiecare român din străinătate este un ambasador al României



În opinia sa, dincolo de funcţia de reprezentare pe care consulii şi diplomaţii români o au în străinătate, în fapt, fiecare român din străinătate este un ambasador al României.

"Mă bucur de fiecare dată când aud poveşti de succes despre români care îşi reprezintă cu cinste ţara în străinătate, promovează România şi societatea noastră, performează profesional în domenii importante sau dobândesc funcţii publice în statele unde locuiesc. Iar faptul că au păstrat în suflet rădăcinile româneşti şi moştenirea culturală a ţării noastre trebuie salutat şi sprijinit. Contribuţia românilor în comunităţile şi societăţile în care s-au stabilit este semnificativă şi valoroasă, iar omologii mei îmi evocă de fiecare dată acest aspect în dialogul bilateral. Talentul, cunoştinţele şi motivarea de care dau dovadă contribuie la dezvoltarea societăţilor în care s-au integrat şi în acelaşi timp ne ajută să construim punţi de colaborare, schimburi culturale şi oportunităţi de dezvoltare reciprocă cu statele care le-au devenit cămin", spune Aurescu.

Diaspora rămâne cel mai mare investitor: românii din străinătate trimit acasă miliarde de euro anual

 

Românii din diaspora au trimis acasă, în 2021, 8,2 miliarde de euro (9 miliarde de dolari), potrivit datelor Băncii Mondiale. E o valoare record a remitențelor pentru ultimii 30 de ani.

Totalul transferurilor din diaspora echivalează cu 3,2% din PIB-ul României și plasează România pe locul 3 în rândul statelor UE, după valoarea remitențelor raportată la PIB.

Diaspora rămâne, deci, marele investitor extern al României. Valoarea banilor care vin în țară de la românii din străinătate ține pasul cu cea a investițiilor străine directe, chiar dacă acestea din urmă au crescut foarte mult: 9 miliarde de euro în 2021, potrivit datelor BNR.

Potrivit cifrelor prezentate de publicația Panorama, peste 60% provin din Spania, Italia și Germania, țări în care sunt cele mai mari comunități de români. Românii din Spania au trimis în țară, în 2021, peste 2 miliarde de dolari.

Transferurile pe care le fac românii de peste granițe alimentează economia națională în multe feluri: de la investiția în educația copiilor, la stimularea pieței imobiliare, la alimentarea consumului intern și până la stimularea antreprenoriatului.

Top 10 țări din care românii trimit acasă cei mai mulți bani:

Spania

Italia

Germania

Marea Britanie

Ungaria

SUA

Franța

Austria

Belgia

Canada

 

Ediţia a şasea a Festivalul "Aici-Acolo" s-a încheiat cu marcarea Zilei Românilor de Pretutindeni

 

Ediţia a şasea a Festivalului "Aici-Acolo", desfăşurată între 25 şi 28 mai, s-a încheiat cu marcarea Zilei Românilor de Pretutindeni, tradiţional sărbătorită în ultima duminică din luna mai.

Festivalul, aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, a cuprins o serie de evenimente organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.

"La Departamentul Românilor de Pretutindeni, singura prioritate este românul, cel mai de preţ bun pe care îl are România", a spus duminică secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu, la evenimentul de închidere a festivalului.

Conform programului anunţat de organizatori, Festivalul "Aici-Acolo" a debutat joi, la Muzeul Naţional de Artă al României, cu un concert de muzică barocă al "Ansamblului SEMPRE".

Programul zilei de vineri a inclus o vizită la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", un tur al expoziţiei Romanian Design Week şi vernisajul expoziţie de artă plastică "Dialog", curatoriată de Anca Boeriu.

Ziua de sâmbătă a debutat la Palatul Parlamentului, în Sala "C.A. Rosetti", unde au fost urmărite momente artistice susţinute de ansambluri româneşti şi a avut loc o dezbatere pe teme de interes pentru pentru românii de pretutindeni.

"Am ascultat împreună opiniile şi experienţele liderilor comunităţilor de români din diaspora şi din comunităţile istorice şi pe oficialii români care muncesc pentru reprezentarea cât mai bună a intereselor cetăţenilor noştri în afara graniţelor. Nu mai puţin importante au fost vorbele cetăţenilor străini care îi sprijină prin diferite asociaţii pe românii care au nevoie de ajutor, acolo unde trăiesc", a transmis Gheorghe Cârciu pe Facebook, după încheierea dezbaterii.

Ulterior, la ARCUB a fost organizată o masă rotundă cu tema "România este acasă", moderată de prof. univ. dr. Ion Bogdan Lefter.

Duminică, la Catedrala Patriarhală a avut loc ceremonia de închidere oficială a festivalului, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni.

"Festivalul 'Aici-Acolo' a fost iniţiat în 2017 de către Administraţia Prezidenţială, din dorinţa de a crea punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei Românii care se afirmă în plan european", se precizează într-un comunicat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel