Asociaţia Italienilor din România, 30 de ani de activitate. Suită de evenimente organizate la Bucureşti

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Asociaţia Italienilor din România, 30 de ani de activitate. Suită de evenimente organizate la Bucureşti
Asociaţia Italienilor din România, 30 de ani de activitate. Suită de evenimente organizate la Bucureşti

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT marchează 30 de ani de activitate prin organizarea, până pe 10 iunie, a unor evenimente ce se vor desfăşura sub patronajul Ambasadei Italiei, cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul de Relaţii Interetnice.

'Menite să aducă în atenţia publicului existenţa şi viaţa comunităţii italiene din Romania, evenimentele se vor desfăşura în Bucureşti, oraş care a fost şi va rămâne capitala etnicilor italieni, unde trăiesc şi cei mai mulţi membri ai acesteia', se arată într-un comunicat al asociaţiei.

La aceste manifestări vor lua parte membrii şi reprezentanţii tuturor comunităţilor din ţară. Spectacolul 'Confluenţe', din 9 iunie, ora 18,00, de la Sala Dalles, va pune faţă în faţă, într-o frumoasă alternanţă artistică, muzica şi dansurile tradiţionale italiene cu cele româneşti. În data de 10 iunie, la ora 11,30, va fi inaugurat sediul asociaţiei din str. Caragiale, nr 24, urmând a fi vernisate expoziţiile de pictură ale tinerilor artişti Andrei Pennazio şi Pier Luigi Bertig, la care se adaugă prezentarea filmului retrospectiv 'RO.AS.IT. la 30 de ani', cu un moment muzical susţinut de prof. Ştefan Andrei Lupu la chitară.

'Au fost 30 de ani în care organizaţia a desfăşurat activităţi pentru păstrarea identităţii şi a cunoaşterii istoriei minorităţii italiene din România, concomitent cu realizarea unei baze materiale menite să satisfacă exigentele activităţilor. Asociaţia Italienilor din România a avut o activitate intensă şi a interacţionat cu celelalte minorităţi, participând constant la activităţile organizate de acestea şi răspunzând invitaţiilor lor la toate manifestările interetnice şi interculturale. De asemenea, a invitat, la rândul său, celelalte minorităţi la activităţile pe care le-a desfăşurat pentru menţinerea şi conservarea istoriei, culturii, obiceiurilor şi tradiţiilor specifice lor', se mai arată în comunicatul semnat de Ioana Grosaru, preşedintele Asociaţiei Italienilor din România.

Ea atrage atenţia că 'încercarea de destabilizare a organizaţiei şi atragerii membrilor ei spre alte asocieri sunt diversiuni care duc la distrugerea coeziunii şi unităţii acestei comunităţi etnice, pe care RO.AS.IT. încearcă să o menţină de la începutul înfiinţării ei'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel