Argentina. Un artist român a câștigat premiul I la un prestigios concurs de sculptură. Petre Virgiliu Mogoșanu, cea mai înaltă distincție

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Argentina. Un artist român a câștigat premiul I la Bienala de Sculptură Chaco. Petre Virgiliu Mogoșanu a primit cea mai înaltă distincție
Argentina. Un artist român a câștigat premiul I la Bienala de Sculptură Chaco. Petre Virgiliu Mogoșanu a primit cea mai înaltă distincție

Petre Virgiliu Mogoșanu, cu lucrarea „Natura și tensiunile ei”, a câștigat premiul I în cadrul tradiționalului eveniment cultural argentinian care reunește sculptori talentați din întreaga lume. La rândul său, Sodong Choe din Coreea de Sud cu lucrarea sa „Permanence 2150” a câștigat premiul II, iar germanca Verena Mayer-Tasch al treilea cu sculptura „Rochie”.

Românul Petre Virgiliu Mogoșanu a câștigat premiul I al celei de-a XII-a Bienale Internaționale de Sculptură din Chaco 2022, Argentina, în timp ce Juan Pablo Marturano a obținut distincția dată de public în competiția care a reunit 10 sculptori de renume internațional, care timp de o săptămână au lucrat în fața publicului.

La rândul său, Sodong Choedin din Coreea de Sud cu lucrarea „Permanence 2150” a câștigat premiul II, iar germanca Verena Mayer-Tasch al treilea cu „Dress” („Rochia”). Cele trei premii principale au fost acordate de un juriu format din artiștii León Saavedra Geuer din Bolivia, Francisco Gazitua din Chile și Todor Todorov din Bulgaria.

 

Petre Virgiliu Mogoșanu: „Totul se mișcă și toată materia se schimbă în timp”



Românul, câștigătorul celei mai înalte distincții, a primit și alte două premii, printre care și cel acordat de copii, în timp ce reprezentantul Argentinei, Juan Pablo Marturano, a primit Premiul Publicului cu lucrarea „Dincolo de nori”. Celelalte premii au revenit georgianului Jhon Gogaberishvili cu lucrarea sa „Transformare emoțională” și Arijel Strukelj din Slovenia.

Au fost distinși și ucraineanul Ihor Tkachivskyi pentru „Energie nouă” și albanezul Genti Tavanxhiu pentru lucrarea „Domnișoară”.

Printre cei zece sculptori participanți la concurs, care au lucrat în ochii publicului și în aer liber timp de o săptămână, mexicanii David Bucio și Ebru Akinci din Turcia au rămas fără premii.

Câștigătorul, Mogoșanu, pleacă de la ideea schimbării constante care se produce în natură unde „totul se mișcă și toată materia se schimbă în timp, se schimbă și ființa umană, gândește diferit în fiecare zi”.

„În toate aceste transformări, există un impuls care începe în noi. Acțiunile corpurilor în natură se produc pentru că în interiorul fiecărui volum există o forță, o energie, o tensiune și un echilibru care, împreună cu voința, vor acționa în exterior și vor crea o mișcare care este echivalentul vieții”, a precizat sculptorul român.

 

Artiștii au lucrat în aer liber

 

Sodong Choe, la rândul său, a explicat că „ființa umană trebuie să coexiste cu natura”, iar dacă nu este respectată „supraviețuirea umanității va fi amenințată”. „Lucrarea mea exprimă eternitatea umanității noastre care nu se va sfârși niciodată. Spre deosebire de culoarea pietrei, exprimă compoziția cromatică și eternitatea și speranța umanității. Simbolizează trecerea către o viziune a eternității care nu se va termina niciodată într-un cerc alb”.

În timp ce Mayer-Tasch despre munca sa a indicat că sculptura sa „reprezintă o rochie origami, îndoind piatra ca o foaie de hârtie, sub forma unei figuri tradiționale de origami”. „Sculpând o anumită textură în piatră, vreau să evoc impresia că piatra se transformă în hârtie, hârtia în țesătură, creând o metamorfoză materială. Interesul meu este să ofer un material greu dat de natură precum piatra, lejeritate datorită unei abstractizări jucăușe a limbajului formal”, a subliniat câștigătorul premiului III.

Timp de șase zile, acești artiști au lucrat în aer liber cu blocuri de marmură travertin din San Juan care, odată transformate în operă de artă, se vor adăuga celor 654 de sculpturi pe care le are orașul, amplasate de peste 34 de ani pe trotuarele sale, bulevarde și parcuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel