Arafat: "Se vor permite demonstraţiile în limita a 100 de persoane în spaţii deschise"

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
raed_arafat_dsu
raed_arafat_dsu

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat luni că vor fi permise demonstraţiile în limita a 100 de persoane, respectându-se regulile valabile şi în cazul mitingurilor electorale, scrie Agerpres.

"Se vor permite demonstraţiile în limita a 100 de persoane în spaţii deschise, bineînţeles, dar aplicându-se aceleaşi reguli ca şi pentru mitingurile electorale, adică portul măştii, distanţarea şi celelalte aspecte generale de igienă. A mai fost aprobat un aspect referitor la Ministerul Culturii, în urma mai multor solicitări care au venit: excepţia de la carantină a echipelor de filmare şi a echipelor care sunt angrenate în producţii în interiorul României şi care vin, bineînţeles, din afară. Ele vor fi scutite de carantină. Oricum, erau scutite prin alt articol, care este articolul cu activitatea profesională, dar s-a dorit clarificarea acestui lucru, ca să limităm anumite proceduri birocratice prin care trebuiau acum să treacă", a spus Arafat la finalul şedinţei de guvern.

 

Forţele de ordine vor putea lua măsuri în cazul depăşirii numărului maxim de participanţi

 

În ce priveşte desfăşurarea mitingurilor, şeful DSU a arătat că, în mod normal, forţele de ordine vor putea lua măsuri în cazul în care este depăşit numărul maxim de participanţi.

"Aici este deja rolul de aplicare a ordinii publice de către structurile de ordine publică. În mod normal, dacă legea sau actele normative spun un anumit număr, orice este peste acest număr devine ilegal şi se pot lua măsuri de către poliţie, jandarmerie, de la amenzi până la alte măsuri, dacă se consideră necesare. (...) Este o hotărâre de guvern, un act normativ. Când actul normativ îţi spune că cifra maximă este 100 - cifra maximă nu este 102 sau 110. Este 100. Şi ar trebui să fie respectat. Şi ar trebui şi din partea populaţiei să existe această complianţă de a respecta regulile. Până acum nu erau permise. Acum s-au permis, în anumită limită. Măcar să respectăm limita. Acum sunt permise demonstraţiile, dar să fie respectate, în limita regulamentului", a precizat el, citat de Agerpres.

Secretarul de stat a arătat că luni a avut loc întâlnirea online a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă şi că prin Hotărârea nr. 45 din 14 septembrie a fost propusă prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. De asemenea, au fost formulate mai multe propuneri privind: campania electorală, ziua votului, organizarea mitingurilor şi a demonstraţiilor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel