Șapte cupluri gay dau în judecată România la CEDO: „Trebuie să demonstrăm legiuitorului român că există o nevoie socială”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Asociația ACCEPT și 14 persoane care formează șapte cupluri stabile au dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a reclama încălcarea dreptului la viața privată și de familie în Romania.

Cuplurile susțin că nu au putut accesa nicio formă legală de recunoaștere și protecție a familiei lor și că acest lucru are consecințele grave în viața lor de zi cu zi.

Într-un comunicat de presă remis Ziare.com, se precizează că partenerii nu sunt recunoscuți la spital sau în relație cu alte unități sanitare că fiind aparținători - prin urmare, ei nu pot stă unul lângă celălalt la medic sau în spital și nu pot decide pentru celălalt în cazuri de forță majoră, nu pot ridică de la morgă corpul partenerului în caz de deces sau efectua demersurile de scoatere a certificatului de deces, obținerea ajutorului de înmormântare.

Nu se pot moșteni unul pe celălalt prin intermediul moștenirii legale și nici nu pot beneficia de statutul de co-asigurat pe contractul de asigurări de sănătate al partenerului.

„Cererea adresată Curții Europene a Drepturilor Omului a fost depusă de 14 reclamanți care formează 7 cupluri de persoane de același sex, susținuți de Asociația ACCEPT. Am reclamat faptul că statul român și-a încălcat obligația pozitivă de a acorda o formă de recunoaștere și protecție legală familiilor formate din cupluri de persoane de același sex.

Mai mult, am argumentat existența unui tratament discriminatoriu prin care statul român, în mod activ, a modificat cadrul juridic după anul 2009 pentru a preveni obținerea unei forme de protecție juridică de către aceste cupluri.

Am invocat încălcarea art.8 și 14 din Convenția Europeană pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale (CEDO), respectiv dreptul la viața privată și de familie și dreptul de a nu fi supus discriminării pe criteriul orientării sexuale și am cerut aplicarea precedentului din cauza Oliari și Alții contra Italiei (21 iulie 2015)”, a declarat Iustina Ionescu, avocat de drepturile omului și membru al ACCEPT.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel