Aproape 50 de grade, temperatură record în Europa. Valul de caniculă lovește Italia, Spania, Grecia și Portugalia

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Pompierii italieni au continuat miercuri să lupte cu focurile în Sicilia, deoarece temperaturile au atins ceea ce ar putea fi un nivel record în Europa.

Serviciul de informare agricolă-meteorologică din regiune (SIAS) a raportat că temperatura a crescut la 48,8 grade Celsius miercuri după-amiază.

Agenția a declarat pe pagina sa de Facebook că este cea mai ridicată temperatură înregistrată în întreaga rețea de la instalarea sa în 2002.

Poate fi, de asemenea, un record european, deși experții în vreme au avertizat că măsurarea trebuie confirmată.

O purtătoare de cuvânt a Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) a declarat că agenția „analizează în mod activ această observație, dar în acest moment nu putem confirma sau nega validitatea acesteia”, menționând că măsurarea nu provine de la serviciul meteorologic oficial italian. 

„Nu putem face încă nicio evaluare preliminară a observației de 48,8 ° C, pro sau contra”, a declarat OMM pentru Euronews.

 

Spania și Portugalia se pregătesc de sosirea unui val de căldură periculos

 

Cea mai înaltă temperatură înregistrată vreodată pe continentul european este de 48 de grade Celsius în 1977 în Atena.

Între timp, Spania și Portugalia se pregăteau de sosirea unui val de căldură periculos care a provocat incendii în sud-estul Europei și începe să împingă spre vest, spre peninsula Iberică.

Un val de căldură alimentat de aerul cald din Africa de Nord a cuprins părți mari ale regiunii mediteraneene în ultimele zile, contribuind la incendii masive și ucigând zeci de oameni în Italia, Turcia și Algeria.

În Grecia, incendii uriașe au devastat pădurile timp de o săptămână, distrugând casele și forțând evacuările.

Serviciul meteo din Spania a prognozat o canicula până luni și a spus că temperaturile ar putea depăși 44 de grade Celsius în unele zone.

„Temperaturile maxime și minime vor atinge niveluri mult peste cele normale în această perioadă a anului”, a declarat serviciul meteorologic din Spania, AEMET, într-o „avertizare specială privind vremea”.

 

Schimbările climatice în centrul atenției

 

Astfel de vârfuri de temperatură nu sunt nemaiauzite în Spania și Portugalia în lunile de vară. Chiar și așa, oamenii de știință din domeniul climei spun că nu există nicio îndoială că schimbările climatice cauzate de arderea cărbunelui, a petrolului și a gazelor naturale determină evenimente extreme, precum valuri de căldură, secete, incendii, inundații și furtuni.

Cercetătorii pot lega direct un singur eveniment de schimbările climatice numai printr-o analiză intensivă a datelor, dar spun că astfel de calamități se așteaptă să se întâmple mai frecvent pe planeta noastră de încălzire.

Premierul portughez António Costa a cerut oamenilor să aibă grijă deosebită pe fondul vremii arzătoare și a pericolului de incendii, adăugând că multe incendii încep cu un comportament neglijent.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel