Aproape 1 milion de decese în lume, provocate de Covid-19. Cercetător: Numărul real ar putea fi dublu

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
pacienti_covid_19
pacienti_covid_19

Omenirea se apropie de pragul de 1 milion de decese provocate de Covid-19, însă numărul real ar putea fi dublu sau chiar mai mare, avertizează un cercetător de la Universitatea din Melbourne. Profesorul Alan Lopez enumeră câteva modalități prin care numărul morților este subraportat și spune că acest lucru îngreunează urmărirea și controlul evoluției bolii.

Numărul real al deceselor din cauza Covid-19 ar putea fi mai aproape de 1,8 milioane, bilanț care ar putea urca la 3 milioane până la sfârșitul anului, potrivit lui Alan Lopez, profesor laureat și director în cadrul secției de boli epidemice la Universitatea din Melbourne.

Zilele acestea, omenirea se apropie de pragul de un milion de morți din cazuza Covid-19. Cifra oficială raportată de Organizația Mondială a Sănătății vineri este de 973.653 de decese, în vreme ce datele anunțate de Worldometers și Johns Hopkins University, care folosesc niște proiecții și raportează în timp real, sunt mai mari cu circa 10.000, în jurul a 985.000 de morți, tot vineri.  „Un milion de morți are o semnificație simbolică, dar întrebarea care se pune este dacă cifra e adevărată. Corect ar fi să spunem, oricât de șocant ar suna, că probabil numărul real este subestimat, semnificativ subestimat”, a declarat profesorul Lopez într-un intetrviu, potrivit Bloomberg.

Chiar și în țările cu sisteme sanitare dezvoltate este dificilă o raportare precisă. Un studiu publicat în iulie arată că zeci de mii de decese probabil cauzate de Covid-19 nu au fost înregistrate ca atare între lunile martie și mai, făcând și mai dificle eforturile de a urmări și controla evoluție bolii. Dacă mortalitatea Covid-19 ajunge la 3 milioane, cum a prezis Alan Lopez, boala ar deveni printre cele mai mortale la nivel global. O subraportare a numărului de morți le poate da oamenilor un fals sentiment de siguranță, iar guvernele pot lua măsuri subdimensionate pentru combaterea virusului.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel